- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Nacizam zahvata sve više evropskih zemalja

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2023
Pratite nas
Rusija vidi kako nacizam zahvata sve više evropskih zemalja, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u govoru na osnivačkom kongresu Međunarodnog pokreta rusofila.
„Danas, više nego ikad, postaje sve aktuelniji ljudski odnos prema ljudima na celoj planeti. Danas, više nego ikada, sve je hitnija potreba da se odupre diktatu u svim njegovim manifestacijama. Ne vidimo samo neonacizam, vidimo direktan nacizam koji zahvata sve više evropskih zemalja. Vidimo kako se pred našim očima uništava istorija, ruše sveti spomenici“.

Zapad nameće konfrontaciju

Promovisanje infrastrukture NATO-a u Aziji, kao i stvaranje odbrambenog saveza AUKUS (SAD-Velika Britanija-Australija) postavljaju osnovu za konfrontaciju za mnogo narednih godina, smatra ruski ministar.
On je dodao da ne shvata „kako će velike azijske civilizacije jednostavno pozdraviti kao što to, nažalost, radi Evropska unija, i poslušno sprovoditi planove Vašingtona i drugih naših anglosaksonskih kolega“.
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2023
RUSIJA
Nebenzja: Odnosi između Rusije i EU više ne postoje
Lavrov je oceni da Zapad nameće Moskvi rat, odlučivši da Rusija predstavlja prepreku na putu njihove dominacije u svetu, iako to nije baš tako.
„Prinuđeni smo na ovaj rat, jer su oni koji su nasledili krstaše i druge osvajače odlučili da Rusija predstavlja prepreku njihovoj dominaciji u svetu, što uopšte nije slučaj. Ne pokušavamo nekoga da obuzdavamo od ostvarivanja legitimnih interesa, ali kada se izjavljuje o potrebi da se ceo svet potčini, recimo, Severnoatlantskoj alijansi... mislim da treba da se čuje osećaj pravde koji je svojstven ruskom narodu i velikoj većini svih svetskih civilizacija“, rekao je Lavrov.
Ministar je dodao da je vrednost rusofilstva... u tome što Rusija „nikog ne poziva na sveti rat protiv Zapada, protiv krstaša i ni protiv koga drugog“.

O energentskoj krizi u EU

Ministar je naveo da Evropska unija zahvaljuje Sjedinjenim Američkim Državama što se oslobodila ruskih energetskih resursa zbog povećanja troškova energije.
On je, između ostalog, podsetio na nedavne izjave predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen u Vašingtonu, koja je zahvalila administraciji američkog predsednika Džozefa Bajdena „što se Evropa oslobodila zavisnosti“ od ruskih energenata.
„Ali ova zahvalnost mora da se razmatra u kontekstu povećanja rashoda na energetske potrebe više od tri puta“, naglasio je Lavrov.
Istovremeno, prema njegovim rečima, svu krivicu za takvo stanje u EU pokušava da prebaci na Moskvu.
Ministar je istakao da je jedan od ciljeva hibridnog rata Zapada – satanizacija Rusije u očima svetske zajednice.

„S tim je povezano ovo se dešava na energetskim tržištima, kada je Rusija okrivljena za nevolje koje je doživelo, pre svega, evropsko društvo zbog više nego trostrukog poskupljenja struje i gasa“, rekao je ruski ministar.

Ministar je ocenio i da će Zapad sigurno pokrenuti široku kampanju diskreditovanja pristalica rusofilskog pokreta i u svemu videti ozloglašene intrige Moskve.
„Sigurno će, kao i u nedavnim događajima u Moldaviji i Gruziji, (na Zapadu) govoriti da su to opet mahinacije Moskve, intriga koja ima za cilj da namami ljude na svoju stranu obećanjima i mitom. Ne samo da to ne isključujem, već sam siguran da će se pokrenuti takva kampanja protiv našeg pokreta“, rekao je on.
Prema njegovim rečima, važno je da se ostane „častan i privržen najboljim međunarodnim tradicijama prijateljstva među narodima“.
„Svi su zainteresovani da budu prijatelji ili barem dobri susedi i realizuju zajedničke projekte na obostranu korist. Stav da samo zato što neko voli Rusiju ili čak samo govori ruski na javnom mestu, da za to mora da bude izopšten, uopšte nisu naše vrednosti i nisu naše metode“, zaključio je Lavrov.
Zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2023
RUSIJA
Medvedev: Uništićemo neonacizam do temelja, oteraćemo pretnju ako treba i do Poljske
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala