- Sputnik Srbija, 1920
MULTIMEDIJA
Kada slika govori više od hiljadu reči! Kroz Sputnjikove foto-galerije, infografike i drugi multimedijalni sadržaj sagledajte svet iz drugačije perspektive.

INFOGRAFIKA Prehrambeni sporazum za izvoz ruske i ukrajinske hrane i đubriva

Pratite nas
Prehrambeni sporazum, koji su u Istanbulu 22. jula 2022. godine potpisali predstavnici Ujedinjenih nacija, Rusije, Turske i Ukrajine, predviđa izvoz ukrajinske pšenice, hrane i đubriva preko Crnog mora iz tri ukrajinske luke: Černomorsk, Odesu i Južni. Koordinacijom kretanja brodova bavi se Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu.
Sporazum je važio do 18. novembra 2022, ali je podrazumevao automatsko produženje za 120 dana do 18. marta, u slučaju da se nijedna strana tome ne protivi. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da „nikakve takve primedbe nisu dobijene“, uz napomenu da ruska strana dozvoljava tehničko proširenje „crnomorske inicijative“ za izvoz ukrajinskog žita bez ikakvih promena u terminima i obimu.
Zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Veršinjin izjavio je 13. marta, nakon pregovora sa predstavnicima UN o situaciji sa prehrambenim sporazumom, da se Rusija ne protivi novom produžavanju „crnomorske inicijative“, posle isteka drugog roka – 18. marta, ali samo na 60 dana.
Sâm prehrambeni sporazum je sastavni deo paketa koji, između ostalog, predviđa deblokadu ruskog izvoza hrane i đubriva. Moskva je isticala da je upravo to ono što nije bilo sprovedeno. Pri tome su iz UN dobijana uveravanja da će ograničenja biti ukinuta.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala