- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Takse na ugljen dioksid – put ka zelenoj tranziciji ili protekcionističke mere EU | Energija Sputnjika

© Sputnik / Lola ĐorđevićDim iz dimnjaka
Dim iz dimnjaka  - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2023
Pratite nas
Zelena tranzicija spada u obaveze koje nam se sugerišu kao jedan od preduslova za otvoreni put ka EU. Međutim, ono što nam iz Brisela nameću je uvođenja poreza na SO2, koji se pravda borbom sa klimatskim promenama.
Energija Sputnjika
14 Mart 2023, 21:00
Portal „Sputnjik Srbija“, Radio Studio B; sve naše emisije možete gledati i na video-platformi Odisi (Odysee.com)
Ubeleži u svoj kalendar

Mnogi ekonomisti, pa i naši, kažu da je reč o meri koja je sistemska zaštita bogatih od rastućih ekonomija siromašnih zemalja, koje nisu članice EU, ali i zemalja ostatka sveta - koje svoju robu plasiraju na tržišta zemalja članica. Zato ne čudi što mnogi ove ekonomske mere tumače kao deo geopolitičke borbe EU ne samo protiv zemalja nečlanica Unije već protiv brzorastućih ekonomija istočne Azije, pre svega Kine.
Zato se nameće pitanje: Koliko je EU licemerna, ako znamo da su zbog skupih energenata prethodne godine mnoge zapadnoevropske zemlje povećale potrošnju fosilnih goriva?
O tome šta to konkretno podrazumeva i koje su posledice toga po Srbiju i region u današnjoj emisiji “Energija Sputnjika” Jelica Putniković razgovara sa dr Sanjom Filipović, naučnom savetnicom u Institutu društvenih nauka i redovnom profesorkom Univerziteta Singidunum.
Za ekonomsku budućnost svih zemalja koje će ove mere morati da primenjuju veoma je bitno koje grane privrede će biti posebno pogođene. Jer, čini se da tu nije reč samo o takozvanom karbon intenzivnom sektoru, da će pogoditi celokupnu ekonomiju.
Profesorku Filipović pitamo: Koliko su ove mere EU protekcionističke za privredu evropskih zemalja i da li ove mere, koje donosi CBAM mehanizam direktno ugrožavaju slobodno tržište, čija pravila, takođe, pišu bogate zemlje?
Od samo usvajanja primene takozvanog CBAM sertifikata poskupele su takse na SO2 Zato ne čudi strah da se i ovim tržištem može manipulisati, sve da bi se povećala konkurentnost proizvoda iz zemalja članica EU.
Na Srbiji i zemljama kojima predstoji plaćanje ovih taksi je da se dobro pripremilo, da bi nas ove mere što manje pogađale. Jedno od rešenja je nacionalnog tržišta emisionih dozvola, o čemu ćemo, takođe, razgovarati sa profesorkom Filipović.
Energija Sputnjika, 14.3.2023.

O emisiji „Energija Sputnjika“

Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog ponedeljka u 21.00.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala