- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Britanski premijer pozvao na ubrzavanje vojne pomoći Ukrajini

© AP Photo / Stefan RousseauBritanski premijer Riši Sunak
Britanski premijer Riši Sunak - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2023
Pratite nas
Britanski premijer Riši Sunak pozvao je na ubrzavanje i intenziviranje zapadne vojne pomoći Ukrajini.
„Mislim da je sada važno da ubrzamo i intenziviramo našu podršku Ukrajini“, rekao je Sunak u intervjuu za američku televiziju „En-Bi-Si“.
Sunak je primetio da je međunarodni odgovor na pokretanje vojne operacije Rusije u Ukrajini služio da bi se bilo koja zemlja obuzdala da pokrene neprijateljska dejstva.
„Mislim da je najbolje što možemo da uradimo za obuzdavanje neprijateljskih dejstava bilo koje zemlje bilo gde je da činimo ono što trenutno činimo u Ukrajini. A ispravna stvar u ovim uslovima je da pružimo Ukrajini svu podršku koja joj je potrebna da bi se odbranila“, istakao je britanski premijer.
On je dodao da bi isporuke oružja iz Kine Rusiji bile „veoma zabrinjavajući i opasan razvoj događaja“.
„Mislim da su Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države i sve zemlje poslale snažnu poruku pozivajući Kinu i bilo koju zemlju da ne podržava Rusiju u ovom sukobu“, rekao je Sunak.
Upitan da li bi podržao uvođenje sankcija Kini ako bi ona isporučivala oružje Rusiji, on je odgovorio da je sankcije uvek najbolje „uvoditi u koordinaciji sa saveznicima“.
Sunak je Kinu nazvao najvećom pretnjom britanskim ekonomskim interesima i sistemskim izazovom svetskom poretku.
„Ponašanje koje u poslednje vreme vidimo iz Kine je zabrinjavajuće“, rekao je premijer, optužujući kineske vlasti za „sve autoritarnije ponašanje kod kuće“ i vođenje sve asertivnije spoljne politike.
Sunak je otputovao u SAD kako bi prisustvovao samitu američko-britansko-australijskog odbrambenog partnerstva AUKUS, koji se naširoko smatra projektom za obuzdavanje Kine. Lideri triju zemalja zvanično su objavili planove za izgradnju nuklearne podmorničke flote za Australiju.
Dva nemačka borbena aviona „Jurofajter tajfun“  - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Britanski ministar: Ukrajina će dobiti moderne lovce tek nakon završetka sukoba
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala