- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Zombi gusenica: Nakon infekcije telo joj poraslo pet puta /video/

CC0 / Unsplash/Erik Karits / Gusenica
Gusenica - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2023
Pratite nas
Telo gusenice povećalo se pet puta pošto je inficirana gljivicom kineski kordiceps (ophiocordyceps sinensis), koja joj je pojela unutrašnjost i iznikla iz glave.
Gusenice koje žive pod zemljom lako postaju žrtve ove gljivice, koje im uđu u telo prilikom odbacivanja slojeva kože. Ta gljivica uglavnom živi na Tibetanskoj visoravni i himalajskim delovima Butana i Nepala.
Kada jednom uđe u telo gusenice, gljivica širi svoje spore i niti unutar nje, a kada gusenica umre, kordiceps počne da raste iz nje. Time se omogućava da vetar raznese spore na druga mesta i tako se gljivica dalje razmnožava.
@oddanimalspecimens Caterpillar - This caterpillar was infected by a parasitic fungus or zombie fungus. Cordyceps are a type of fungus that parasitizes insects like this. Specimen use made possible by the University of Michigan Museum of Zoology. #animals #science #learnontiktok ♬ original sound - Odd Animal Specimens
Na snimku objavljenom na društvenim mrežama, vidi se mumificirana gusenica unutar staklene cevi, deo zbirke Zoološkog muzeja Univerziteta u Mičigenu. Na njemu se objašnjava kako gljivica zarazi gusenicu, uništi joj unutrašnjost i raste i dalje.
Iako izgleda odvratno, ova pojava je zapravo veoma vredna, jer se u pojedinim državama veruje kako ima lekovita svojstva, pa se za nešto manje od pola kilograma plaća više od 60 dolara.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala