- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zašto Brisel podbunjuje Gruziju kad i sam priprema zakon protiv stranih agenata

© AP Photo / Olivier MatthysBugarska zastava ispred sedišta EU u Briselu
Bugarska zastava ispred sedišta EU u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2023
Pratite nas
Od nevladinih, neprofitnih organizacija u Evropskoj uniji moglo bi biti zatraženo da saopštavaju od kojih država, van bloka, dobijaju novac, piše Politiko, pozivajući se na izvore. Već se pravi anketa.

"Anketa koja kruži u Briselu plaši neprofitne organizacije i konsultantske firme da će uskoro morati da prijave sredstva koja dobijaju iz inostranstva... prema obavezujućim pravilima koja se spremaju u kancelariji potpredsednika EK za pravosuđe", navodi se u tekstu.

Kako se ističe, u EU određena kompanija u ime EK sprovodi usmenu anketu među organizacijama, tokom koje se od njih traži da prijave da li dobijaju sredstva iz inostranstva, izvan EU. Neki strahuju da bi podaci iz ovakvog istraživanja mogli da budu iskorišćeni za dalju upotrebu od strane Evropske komisije u okviru pripreme predloga zakona o stranim agentima.
Među anketiranim organizacijama, "Politiko" navodi Transparensi internešnal, nevladinu organizaciju koju finansiraju brojne zemlje, uključujući Sjedinjene Države, a privatno finansiraju, uključujući fondaciju američkog milijardera finansijera Džordža Soroša. Organizacija smatra da evropske vlasti procenjuju da li Transparensi internešnal predstavlja „pretnju demokratiji” u EU.
List, međutim, naziva čudnim vreme pripreme takvog predloga zakona u Evropskoj uniji u kontekstu zapadnih kritika rasprava o zakonu o stranim agentima u Gruziji.
Parlament Gruzije je 7. marta u prvom čitanju usvojio prvu verziju nacrta zakona o stranim agentima. Nakon toga su u Tbilisiju počeli masovni protesti koje je policija rasterala suzavcem i vodenim topovima. EU je podržala proteste. Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, na skupovima 7. i 8. marta bile su privedene 133 osobe.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala