- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Uzajamno kulturno bogaćenje: Direktori teatara Srbije i Rusije potpisali sporazum o saradnji

© Sputnik / Lola ĐorđevićDirektori nacionalnih teatara Srbije i Rusije potpisali sporazum o saradnji
Direktori nacionalnih teatara Srbije i Rusije potpisali sporazum o saradnji - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2023
Pratite nas
Direktori Federalne državne budžetske institucije kulture „Nacionalni dramski teatar Rusije (Aleksandrinski)“ i Narodnog pozorište u Beogradu, Sergej Vitaljevič Emeljanov i Svetislav Goncić, potpisali su 13. marta Sporazum o saradnji kojim su potvrdili istorijski dobru saradnju i stvorili osnovu za realizaciju budućih planova.
„Ovaj sporazum podrazumeva uzajamno kulturno bogaćenje Rusije i Srbije. Ništa ne započinjemo danas, već samo potvrđujemo dugogodišnju saradnju i nastavljamo našu zajedničku istoriju. Uzajamna uključenost ruske kulture u srpsku i srpske u rusku ima dugu istoriju, a posebno u pozorištu“, rekao je Sergej Vitaljevič Emeljanov za Sputnjik.

Otvorena izložba „Odabrani likovi ruske scene“

On je naglasio da je potpisivanje Sporazuma o saradnji samo dokaz uspešne međusobne saradnje dveju pozorišnih institucija i da je vrlo važno imati konkretne planove za budućnost.
„Planiramo Dane ruskog Nacionalnog pozorišta u Beogradu i srpskog Narodnog pozorišta u Sankt Peterburgu, a tu je izložba 'Odabrani likovi ruske scene' koja je otvorena u holu partera Narodnog pozorišta u Beogradu sa prikazima scenografija iz predstava teatra Aleksandrinski“, rekao je Emeljanov.
© Sputnik / Lola ĐorđevićSergej Vitaljevič Emeljanov, Ana Pavlović i Svetislav Goncić
Sergej Vitaljevič Emeljanov, Ana Pavlović i Svetislav Goncić  - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2023
Sergej Vitaljevič Emeljanov, Ana Pavlović i Svetislav Goncić
On je napomenuo da su juče završili projekat „Nacionalna pozorišna škola“ u Banjaluci, kao i da tesno sarađuju sa tradicionalnim partnerima u Aziji, Izraelu, sa zemljama na postsovjetskom prostoru.
„Naš raspored je popunjen u naredne tri godine. Turneja nam je toliko obimna i često moramo da zakazujemo nove termine“, naglasio je Emeljanov.
© Sputnik / Lola ĐorđevićNacionalni dramski teatar Rusije (Aleksandrinski)
Nacionalni dramski teatar Rusije (Aleksandrinski) - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2023
Nacionalni dramski teatar Rusije (Aleksandrinski)
Prva državna profesionalna ruska dramska trupa osnovana je u Sankt Peterburgu po ukazu imperatorke Jelisavete Petrovne 1756. godine i do 1917. ruski monarsi su lično brinuli o poslovanju ovog pozorišta. Datum njegovog osnivanja uzima se kao rođendan ruskog pozorišta u celini, a naziv „Aleksandrinski“ dobio je u čast imperatorke Aleksandre Fjodorovne, supruge imperatora Nikolaja Prvog.
Savremeni repertoar teatra „Aleksandrinski“ temelji se na delima svetske klasične i savremene književnosti u režiji vodećih majstora svetske scene i mladih reditelja.
© Sputnik / Lola ĐorđevićSkice pozorišnih zavesa i scenografija za odabrane predstave 19. i 20. veka iz zbirke Sanktepeterburškog državnog muzeja pozorišne i muzičke umetnosti.
Skice pozorišnih zavesa i scenografija za odabrane predstave 19. i 20. veka iz zbirke Sanktepeterburškog državnog muzeja pozorišne i muzičke umetnosti. - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2023
Skice pozorišnih zavesa i scenografija za odabrane predstave 19. i 20. veka iz zbirke Sanktepeterburškog državnog muzeja pozorišne i muzičke umetnosti.
Danas je „Aleksandrinski“ teatar jedan od vodećih pozorišnih centara u svetu sa statusom nacionalne baštine Rusije, a pored istorijske scene u centru Nevskog prospekta, teatru pripada i inovativni kompleks Nove scene.
Posetioci Narodnog pozorišta u Beogradu imaju priliku da pogledaju izložbu „Odabrani likovi ruske scene“ na kojoj su predstavljene digitalne kopije skica pozorišnih zavesa i scenografija za odabrane predstave 19. i 20. veka iz zbirke Sanktepeterburškog državnog muzeja pozorišne i muzičke umetnosti.
U „Aleksandrinskom“ teatru igraju se predstave u scenografiji majstora poput Aleksandra Borovskog, Semjona Pastuha i Alekseja Tregubova, a pored troga čitav niz predstava osmišljava glavni reditelj teatra Nikolaj Roščin.
Premijera predstave  „Gusar/Le Corsaire“ u čast stogodišnjice Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2023
KULTURA
„Gusar“ u koreografiji Bahrama Juldaševa u čast stogodišnjice Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala