- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Tajms“: MI5 pomaže britanskim kompanijama da se bore protiv špijuna iz Rusije i Kine

CC0 / pixabay / Špijun
Špijun - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2023
Pratite nas
Britanska obaveštajna služba MI5 će u okviru Sveobuhvatnog pregleda (vojne doktrine Velike Britanije) predložiti britanskim kompanijama pomoć u borbi protiv, navodnih, špijuna iz Rusije i Kine, piše britanski list „Tajms“.
U članku se navodi da će u okviru doktrine MI5 biti formiran „organ za zaštitu nacionalne bezbednosti“ koji će pružati konsultacije kompanijama, univerzitetima i organizacijama, koje bi, navodno, mogle da budu objekti industrijske špijunaže.
„Pružanje neposredne podrške građanima će takođe obeležiti poslednju fazu izlaska MI5 iz senke, kao i drugih obaveštajnih službi“, piše list.
Očekuje se da će kompanije moći da se obraćaju za konsultacije po pitanju saradnje sa kineskim kompanijama, poslovanju u Kini ili nabavci opreme. Novi organ može da pruži preporuke o radu sa kompanijama, kao što je „Nikvižon“ ili konsultacije na temu strateški važnih industrija.
Prema informacijama lista, u bliskoj budućnosti će biti formiran program za diplomate koji će učiti kineski jezik, a „Bi-Bi-Si“ će dobiti 20 miliona funti „za spas 47 službi koje su povezane sa službama za jezik kojima preti zatvaranje zbog smanjenja budžeta“. Britanski činovnici će omogućiti „suprotstavljanje kineskoj i ruskoj dezinformaciji u ugroženim zemljama“.
U skladu sa Sveobuhvatnim pregledom po pitanju bezbednosti, odbrane i spoljne politike Velike Britanije, Rusija je u dokumentu okarakterisana kao najveća direktna pretnja Velikoj Britaniji. Obnovljena verzija doktrine bi trebalo da se objavi tokom današnjeg dana.
Ranije su u Kremlju, komentarišući perspektivu odnosa sa Londonom, izjavili da trenutno ne vide ni pretpostavke, ni snovu, ni nadu da će u skorijoj budućnosti biti pozitivnih pomaka. Dodali su da Rusija čuva svoju otvorenost i spremnost da najsloženija pitanja razmotri za pregovaračkim stolom, ali ne na uštrb svojih interesa.
FBI brošure o sajber kriminalu - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2022
SVET
Kako je Kina po oceni FBI i MI5 postala neprijatelj broj jedan?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala