- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija izašla u susret UN: Sporazum o žitu produžen za 60 dana

© Sputnik / Pavel Lisicыn / Uđi u bazu fotografijaPšenica
Pšenica - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2023
Pratite nas
Rusija se ne protivi novom produžavanju „crnomorske inicijative“, posle isteka drugog roka, 18. marta, ali samo na 60 dana, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Veršinin.
„Ruska strana je, ukazujući na 'paketni' karakter Istanbulskih dogovora koje je predložio generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, ne protivi se novom produžavanju 'crnomorske inicijative' nakon isteka drugog roka, 18. marta, ali samo na 60 dana“, rekao je Veršinin novinarima.
On je dodao da će dalji stav Moskve o „prehrambenom sporazumu“ zavisiti od realnog napretka u normalizaciji poljoprivrednog izvoza Rusije.
„Naš dalji stav će se utvrđivati u zavisnosti od realnog – ne na rečima, nego na delu – napretka u normalizaciji našeg poljoprivrednog izvoza, uključujući bankarske isplate, transportnu logistiku, osiguranje, razmrzaanje finansijske delatnosti i isporuke amonijaka cevovodom 'Toljati-Odesa“, rekao je Veršinin.
Nova runda konsultacija ruske međuresorne delegacije s predstavnicima UN, na čelu s generalnim sekretarom Konferencije UN za trgovinu i razvoj Rebekom Grinspan i zamenikom generalnog sekretara UN za humanitarna pitanja Martinom Grifitsom održana je u Ženevi u ponedeljak.
„Prehrambeni sporazum“ je zaključen u Istanbulu 22. jula prošle godine. Uz učešće predstavnika Ujedinjenih nacija, Rusije, Turske i Ukrajine potpisana su dva dokumenta – o stvaranju koridora za izvoz žita iz tri ukrajinske luke (Černomorsk, Odesa i Južno), kao i o otklanjanju prepreka za izvoz ruskih prehrambenih proizvoda i đubriva.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala