- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Avet nuklearnog rata: Zašto su američki avioni vežbali udar po Sankt Peterburgu

© Flickr / manhhaiAmerički bombarder B-52
Američki bombarder B-52 - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2023
Pratite nas
U pratnji lovaca NATO strateški bombarder Ratnog vazduhoplovstva SAD B-52H Stratofortress održao je manevre u blizini granica sa Rusijom. Ovim potezom, po oceni ruskih vojnih eksperata, Amerikanci su pokušali da zastraše Rusiju, demonstriraju moć i pokažu da su spremni da upotrebe taktičko nuklearno oružje protiv ruskog grada Sankt Peterburga.
Kako je napisao na svom Tviter nalogu ministar nacionalne odbrane Poljske Mariuš Blaščak, poljski lovci su pratili američki bombarder B-52H.
“Ovo je važan deo vežbi kompatibilnosti. Zajedno brinemo o bezbednosti istočnog krila NATO-a”, napisao je on.
Avion sa pozivnim znakom NOBLE61 poleteo je iz Poljske, preleteo Estoniju, Letoniju i Litvaniju, izvršio borbeni zaokret oko ostrva Goglan u Finskom zalivu, 200 kilometara od ruskog grada Sankt Peterburga, a zatim se uputio ka Velikoj Britaniji.
Prema navodima medija, bombarder je izveo trenažni let, tokom kojeg je uvežbavao probijanje raketne odbrane Severozapadnog okruga Rusije i nanošenje nuklearnih raketnih udara na vojne i infrastrukturne objekte.
Međutim, ruske oružane snage bile su obaveštene i pripremljene za dolazak američkog aviona: vojska je bila u pripravnosti i sve vreme pratila putanju ove letelice.

Pokušaj zastrašivanja i demonstracija moći

Kako kaže za Sputnjik ruski vojni ekspert Viktor Litovkin, Amerikanci su održavanjem manevra u blizini ruskih granica pokušali da zastraše Rusiju.
„Ovim su Sjedinjene Države pokušale da demonstriraju svoju moć. Pored toga, želele su da pokažu zemljama-članicama Alijanse, Poljskoj, kao i baltičkim državama da su na njihovoj strani. I da oni, odnosno Amerikanci, mogu da nanesu navodno snažan udarac po Rusiji“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Međutim, prema rečima ruskog vojnog istoričara Jurija Knutova, ovim manevrima, Sjedinjene Države želele su da pokažu da navodno imaju mogućnost da upotrebe taktičko nuklearno oružje protiv drugog po veličini ruskog grada Sankt Peterburga.
„Amerikanci često koriste bombardere B-52 za razne provokacije. Ali, u ovom slučaju, avion je poleteo iz baltičkih zemalja. On je leteo je u pravcu Sankt Peterburga. Čak je i imitirao elektronske krstareće rakete, najverovatnije sa nuklearnom bojevom glavom“, konstatuje stručnjak.
Prema njegovom mišljenju, Amerikanci su osmislili ovu provokaciju kako bi zaoštrili situaciju i pokazali Rusiji da su navodno spremni za početak nuklearnog rata.
„Sjedinjene Države su želele da pokažu da podržavaju Ukrajinu i da imaju nuklearne snage koje mogu da upotrebe u slučaju potrebe. Međutim, čisto sumnjam da nuklearnu silu poput Rusije može da zastraši ovakva vrsta pretnje“, naglašava Knutov.
Slično mišljenje deli i ruski vojni ekspert Mihail Timošenko. Prema njegovom mišljenju, Amerikanci su demonstrirali povećanje operativne spremnosti važdušnih snaga Sjedinjenih Američkih Država i zemalja-članica NATO.
© AFP 2023 / Raul ARBOLEDAAmerički bombarder B-52 Stratofortress star je više od 70 godina, ali je više puta modernizovan
Američki bombarder B-52 - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2023
Američki bombarder B-52 Stratofortress star je više od 70 godina, ali je više puta modernizovan

Bombarder korišćen i protiv Jugoslavije

Što se tiče američkog bombardera B-52 Stratofortress, Litovkin kaže da je ovaj avion veoma ozbiljno oružje.

„Ovaj bombarder je star preko sedamdeset godina. Razvijen je 1952.godine. Tokom ovog perioda prošao je veliku modernizaciju. Njegov domet je 8.000 kilometara. I može da ponese oko 31,5 tona različite municije: od nuklearnih i konvencionalnih bombi do krstarećih projektila. Pored toga, njega su Amerikanci koristili u ratovima u Avganistanu, Libiji, Iraku, Siriji, Jugoslaviji...Učestvovao je u mnogim, praktično, svim ratovima koje su vodile Sjedinjene Američke Države“, konstatuje stručnjak.

Na pitanje da li su ovi američki bombarderi zbog njihove strateške avijacije pretnja po ruski grad poput Sankt Peterburga, Timošenko kaže da sve zavisi od toga kako će avion biti naoružan.
„Može imati termonuklearne bombe ili krstareće rakete sa kapacitetom punjenja od 150 ili 200 kilotona“, objašnjava sagovornik Sputnjika.

Rusija ne sedi skrštenih ruku

Na pitanje kako je Rusija trebala da reaguje na manevre američkog bombardera, Timošenko kaže da se američki bombarder nalazio u međunarodnom vazdušnom prostoru.
„On je bio dovoljno daleko od naših granica. Na oko dvesta kilometara“, objašnjava stručnjak.
Sa ovom ocenom slaže se i Litovkin. Prema njegovim rečima, američki bombarder se nalazio van vazdušnog prostora ruske države.
Da je postojala stvarna pretnja po Sankt Peterburg i da se bombarder nije nalazio u međunarodnom vazdušnom prostoru, Rusija bi, kako kaže Knutov, upotrebila svoje protivvazdušne raketne sisteme.

„Pored lovaca, već postoje četiri raketna sistema S-400 i S-300 sa dometom od oko 300-400 kilometara. Pored toga, Rusija ima raketni sistem „Avangard“ i rakete „Sarmat“, koje su sada u pripravnosti i koje će nam u slučaju nuklearnog sukoba obezbediti značajnu prednost nad nuklearnim snagama Sjedinjenih Država“, konstatuje naš sagovornik.

Prema rečima Litovkina, ruska država ne sedi skrštenih ruku.
„Rusija ima solidan sistem PVO. I zbog toga smo dosta mirni po pitanju ove situacije. Naravno, naša vojska sve prati i kontroliše. Ali, ako nešto izmakne kontroli, moraćemo da upotrebimo silu“, konstatuje sagovornik Sputnjika.
Treba napomenuti da su sve učestaliji letovi aviona i dronova NATO zemalja koje špijuniraju Rusiju. Ove letelice su se i ranije pojavljivale u blizini zone sukoba u Ukrajini, kao i u regionu Kalinjingradske oblasti i severnih ruskih teritorija.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala