- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Turska o neisporučenim američkim lovcima: Očekujemo da nam vrate novac

© Foto : US Air ForceAvioni F-16 i F-35
Avioni F-16 i F-35 - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2023
Pratite nas
Turska očekuje od SAD konstruktivan pristup po pitanju vraćanja sredstava koje je uložila u lovce F-35, kao i po pitanju predaje pet aviona namenjenih Ratnom vazduhoplovstvu Turske, izjavio je u intervjuu agenciji Anadolija ministar odbrane Turske Hulusi Akar.

„Nastavljaju se kontakti i razgovori sa Sjedinjenim Američkim Državama na temu F-35. Razmatramo tehnička i finansijska pitanja, dok je naš povratak u program posebna tema. Razmatramo temu vraćanja ili kompenzacije uloženog novca u taj projekat, a to je velika suma – oko 1,4 milijarde dolara. Osim toga, u Americi se nalazi pet naših aviona i mi razgovaramo i o njihovoj budućnosti“, rekao je turski ministar.

On je naveo da od američkih vlasti očekuje konstruktivan i pozitivan pristup u rešavanju datih pitanja.
Što se tiče isključivanja Turske iz programa za proizvodnju lovaca F-35, Akar je istakao da je ova odluka „nemoralna, nezakonita i da se ne može argumentovati“, posebno u pogledu duha savezništva unutar NATO-a.
Komentarisao je i ugovor sa SAD o novim lovcima F-16 i modernizaciji aviona tog tipa koji se već nalaze u Turskoj i ponovio da se proces nastavlja u pozitivnom pravcu.

„Pregovori između ministarstava su došli do pozitivne tačke, pitanje je predato američkom Kongresu. Međutim, neki senatori i novinari su se protivili ovom sporazumu. Čekamo razumnu i jasnu odluku američkih vlasti. Čekamo mirno, jer, naglašavam, imamo i druge opcije za kupovinu aviona“, izjavio je turski ministar.

Dodao je da je Ankara uvek u potpunosti i jasno ispunjavala svoje obaveze unutar NATO-a i isto to očekuje od Alijanse i saveznika u odnosu prema njenim interesima i potrebama.
Ankara je oktobra 2021. godine izjavila da želi da kupi avione F-16. To se desilo nakon što je Turska isključena iz američkog programa za proizvodnju lovaca pete generacije F-35, jer je kupovala od Rusije raketne sisteme S-400.
List „Vol strit džurnal“ je u januaru pisao da će američka administracija zatražiti od Kongresa odobrenje za isporuku 40 lovaca F-16 i kompleta za modernizaciju 79 aviona koji su već u sastavu turskog naoružanja. List „Hurijet“ je pisao da će prodaja F-16 zavisiti od odobrenja turskih vlasti da Švedska i Finska uđu u NATO.
Američki lovci - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2023
SVET
Ankara može odustati od kupovine američkih F-16 u korist ruskih ili kineskih lovaca
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala