- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Stres može da utiče na pojavu sedih – da li postoji način da se ovaj proces preokrene?

CC0 / pixabay / Stres
Stres - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2023
Pratite nas
Često se može čuti tvrdnja da je neko preko noći osedeo od stresa, uključujući i popularnu legendu prema kojoj je Marija Antoaneta osedela za jedan dan nakon što je saznala da će biti pogubljena. Ali, šta na ovu temu kaže nauka?
Pre svega, treba spomenuti kako je stres u stvari skup reakcija na pritisak koji trpimo. Vremenom, ovo stanje može da se produbi i da utiče na svaki aspekt čovekovog života i njegovo funkcionisanje.
Iako seda kosa nije direktna posledica stresa, svakako da on može ubrzati ovaj proces, kako tvrdi dr Dejvid Kinglej, predsednik Svetskoh tihološkog društva. On dodaje da i stanja poput neuhranjenosti, problemi sa štitnom žlezdom, hormonska neravnoteža i anemija mogu da utiču na pigmentaciju kose.

Proces može i da se preokrene?

Jedna od studija iz 2021. godine koja se bavila ovom temom, otkrila je da stres može uticati na to da li ćemo posedeti ili ne, ali isto tako da ova promena ne mora biti trajna. Naime, nakon što su naučnici zamolili učesnike da beleže svoja stresna iskustva i nivoe stresa u vremenskom intervalu od nekoliko meseci, otkriveno je da su ova iskustva povezana sa pojavom belih dlaka.
Međutim, uklanjanjem stresa ovaj proces je mogao da se preokrene.
„Među ispitanicima je bila i jedna osoba koja je otišla na odmor, da bi se ispostavilo da je jedan sedi pramen opet poprimio tamne tonove tokom tog perioda“, rekao je u saopštenju glavni autor i neurolog Martin Pikard sa Univerziteta Kolumbija.
Međutim, kod nekoga ko je godinama imao sedu kosu, eliminacija stresa neće uticati na to da se pigment postepeno vrati.
U praksi, kako Kinglej tvrdi, nema mnogo ljudi za koje zna da su povratili staru boju kose i ako do toga uopšte dođe najčešće se javlja kod pacijenata koji se leče od ćelavosti. Ali, da svakako je sigurno da sve ono što radimo ima uticaj na naše telo, a nekada ti procesi mogu biti nepovratni, prenela je „Nacionalna geografija“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala