- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Završen protest u Pakovraću i Preljini, kilometarska kolona na auto-putu „Miloš Veliki“/foto/

© Sputnik / Ivana AntićKolona na auto-putu "Miloš Veliki" tokom protesta meštana Pakovraća i Preljine
Kolona na auto-putu Miloš Veliki tokom protesta meštana Pakovraća i Preljine - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2023
Pratite nas
Protesti u Pakovraću i Preljini, gde su se okupili meštani nezadovoljni otkupom zemljišta za izgradnju auto-puteva „Miloš Veliki“ i Moravski koridor, dugotrajnim sudskim procesima, kao i niskim nadoknadama za oduzetu imovinua, završeni su u 14 časova. Zbog dvočasovne obustave saobraćaja na auto-putu „Miloš Veliki“ formirana je kilometarska kolona.
U protestu u mestu Pakovraće učestvovali su meštani sela iz čačanskog i dragačevskog kraja, dok su izlaz sa auto-puta u Preljini blokirali meštani sela koja su na trasi Moravskog koridora.
Ujedno je u mestu Pakovraće na dva sata obustavljen saobraćaj i magistralnim putem Čačak–Užice, pa su vozila preusmeravana preko Markovice i Lučana.
Protesti u Pakovraću i Preljini završeni su u 14 časova, javio je RTS.
Zbog dvočasovne obustave saobraćaja na auto-putu „Miloš Veliki“ formirane su kilometarske kolone. Zadržavanje vozila na naplatnoj stanici u Pakovraću je do 30 minuta.
Zastupnici meštana očekuju da će na sastanku u Ministarstvu pravde, koji je zakazan za ponedeljak, biti rešeni problemi nakon čega bi odustali od blokada, preneo je RTS.

Pravni zastupnici meštana: Sutra sastanak u Vladi Srbije

Pravni zastupnici meštana kazali su da je za sutra zakazan sastanak u Vladi Srbije.
Kako su rekli pravni zastupnici okupljenih građana, osim dogovora oko cene sa direktorm JP „Puteva Srbije” Zoranom Drobnjakom, nikakav dalji pomak nije načinjen.
Zoran Pešić, advokat dela okupljenih rekao je za Tanjug da je za sutra zakazan sastanak u Vladi, ali da nema pozitivna očekivanja.
„Ni dan danas nema pomaka. Evo već treća ili četvrta sedmica od dogovora sa direktorom `Puteva`. Za sve je, naravno, odgovorna država ćuti na nezadovoljstvo ovih građana i ne želi da sprovede u delo dogovor koji smo napravili mi, zastupnici tih stranaka i direktor `Puteva` Drobnjak. To može vrlo brzo da se reši, za nepunih mesec dana da se okonča ova golgota i da se okončaju svi ovi postupci. Ali, evidentno je da nema dobre volje. Zakazan je sutra sastanak za 12, ponovo. Ja više nemam poverenje ni u koga od državnih službenika, tako da očekujem da se ponovo sastanak otkaže u poslednjem trenutku. Sve dok ne bude, nemam nikakve garancije i nema nikakvu ideju šta će tu da bude“, rekao je Zoran Pešić.
Ukoliko se ne postigne dogovor na tom sastanku, meštani su, prema rečima advokata Ivane Tomić spremni i na radikalizaciju protesta.
„Građani su se i danas okupili jer nema nikakvih pomaka, ni u sudskim postupcima ni u pregovorima. Ništa od onoga što je dogovoreno još uvek nije ispoštovano. Viši sud u Čačku i dalje ukida prvostepene presude i vraća na ponovna suđenja, tako da se nismo nigde pomakli i ljudi nastavljaju da na ovakav način iziskuju svoja prava. Sutra je zakazan sastanak u Vladi i očekujemo da se možda nešto sada i realizuje. Ukoliko ne dođe do toga, mislim da su građani rešeni da ovo izdignu na neki viši nivo i da se protesti radikalizuju”, rekla je Tomićeva.
Ona je dodala da meštani još uvek nisu doneli odluku, ali će radikalizacija podrazumevati ili blokade u dužem vremenskom trajanju ili blokada samih radova.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala