- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Novinar Herš: SAD pokušavaju da skrenu pažnju javnosti s moje istrage o „Severnom toku“

© AP Photo / Paul SakumaŽurnalist Seйmur Herš. Arhivnoe foto
Žurnalist Seйmur Herš. Arhivnoe foto - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2023
Pratite nas
Američki novinar Simor Herš, autor istrage o sabotaži na „Severnom toku“, smatra da Vašington pokušava da odvuče pažnju javnosti s njegovog materijala, objavom „Njujork tajmsa“ o novim obaveštajnim podacima o eksplozijama na ruskim gasovodima.
„Njujork tajms“ je objavioobaveštajne podatke o tome da izvesna proukrajinska grupa, čiji planovi nisu nužno bili poznati u Kijevu, stoji iza zatvaranja glavne rute ruskog gasa za Evropu.
„Oni (američka vlada) pokušavaju da skrenu pažnju sa članka koji sam napisao, a koji je imao dosta konkretnih podataka“, rekao je novinar u intervjuu kineskom televizijskom kanalu CGTN.
Prema Heršovim rečima, ukrajinska mornarica može da postavlja eksploziv, ali nema ronilačku kameru.
„Morate imati ljude koji su stručnjaci za ronjenje, i stručnjaci za upotrebu (eksploziva) C4... Oni bi morali da treniraju nedeljama i mesecima u vodama Baltičko more“, dodao Herš.
Dobitnik Pulicerove nagrade Simur Herš je u februaru objavio članak o svojoj istrazi o eksplozijama na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“. U njegovoj publikaciji se navodi da su tokom NATO vežbi „Baltops“ u leto 2022. američki ronioci postavili eksploziv ispod cevovoda „Severnog toka“, koji su Norvežani aktivirali tri meseca kasnije.
Američki predsednik Džozef Bajden odlučio je da sabotira „Severni tok“ posle više od devet meseci tajnih razgovora s timom za nacionalnu bezbednost, naveo je Herš. Kasnije je Pentagon saopštio da SAD nemaju nikakve veze s miniranjem ruskih gasovoda.
Radnici na izgradnji gasovoda Severni tok 2 u Lenjingradskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2023
RUSIJA
Zapad koristi Ukrajinu kao žrtvenog jarca: Kako je „mala“ grupa ućutkala celu Evropu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala