ISTRAŽUJEMO Kako će se zabrana pušenja odraziti na restorane i kafiće: Posle kovida - novi udar!
© Sputnik / Milica Trklja / Restoran „Proleće“Restoran „Proleće“
Restoran „Proleće“
© Sputnik / Milica Trklja / Restoran „Proleće“
Pratite nas
Najava uvođenja potpune zabrane pušenja u restoranima i kafićima digla je prašinu među ugostiteljima koji se još oporavljaju od zabrane rada u vremenu pandemije korona virusa. Mnogi lokali ostali bi bez dela gostiju, a neki bi se i zatvorili. Dok Ministarstvo zdravlja veruje da će se ovom regulativom smanjiti broj pušača, mnogi su suprotnog mišljenja.
Zakon koji zabranjuje pušenje u zatvorenom i javnom prostoru uveden je još 2010. godine ali su se njime izuzimali ugostiteljski objekti.
Ministarka zdravlja dr Danica Grujičić najavljuje uvođenje zakona potpune zabrane pušenja koji bi podrazumevao i elektronske cigare. Ne bi više važilo pravilo „pregrađivanja“ unutrašnjosti objekta na pušački i nepušački deo – cigarete bi bile dozvoljene samo u baštama.
Mislim da zaista više ne treba kao zemlja i kao narod da se brukamo zbog pušenja u zatvorenom prostoru jer, zaboga, to je sad neko veliko zadovoljstvo koga ne možemo da se odreknemo, kaže ministarka Grujičić.
Ona dodaje i da je jedini put ka uspešnoj implementaciji ovog zakona strog nadzor i velike novčane kazne.
Ono što je važno je kaznena politika koja mora da bude dobro sprovođena, odnosno insprekcije moraju ići u kontrolu. Ako naplatite 5.000 dinara nekome kome je puna kafana, a sve zadimljeno, onda nećemo ništa uraditi, ali ako treba da plati kaznu od milion dinara, onda mislim da će se dobro zamisliti, izjavila je Grujičić.
Činjenica je da cigarete štetno utiču na zdravlje ali pored zdravstvenog aspekta, koji niko ne spori, postoji i ekonomski. Ugostiteljski objekti zavise od svojih gostiju, a ukoliko tim gostima nije dozvoljeno da posećuju omiljene kafane, kafiće, restorane i klubove ukoliko se ne odreknu svojih ličnih navika, mnogima će biti ugroženo poslovanje.
Mnogo više gostiju u pušačkim zonama
Georgi Genov, direktor Udruženja hotelijera i restorana Srbije (HORES) osvrnuo se na ovaj, trenutno gorući problem branše kojoj i on pripada. On je naveo rezultate istraživanja koje je pokazalo kako je nepušačka zona u restoranima u proseku 25% manje iskorišćena od pušačke.
Potpuna zabrana u ovom trenutku bi bila veliki udar za ugostitelje. Ugostiteljska privreda se još nije oporavila od situacije zbog kovida i zato predlažemo da izmene zakona stupe na snagu tek 2025. godine. Naša delatnost se ne oporavlja srazmerno u svim delovima zemlje i treba nam period da se pripremimo za tu priču. Postoje i druga zagađenja zbog kojih je Beograd najzagađeniji grad, a razlog nisu cigarete, rekao je Genov.
Petar Pavlović, vlasnik hotela Radmilovac ima „originalnu ideju“:
Moja preporuka je da se umesto udaranja na hotele i restorane prosto zabrani proizvodnja cigareta i da se zatvore fabrike duvana. Onda bi taman cela nacija bila zdrava. Svakako se oni koji puše truju, da li napolju ili unutra nije bitno, rekao je Pavlović za Sputnjik.
© Sputnik / Lola ĐorđevićUgostitelji pozivaju na uspostavljanje konačnih uslova pod kojima bi mogli da rade
Ugostitelji pozivaju na uspostavljanje konačnih uslova pod kojima bi mogli da rade
© Sputnik / Lola Đorđević
On objašnjava kako bi se primenom spornog zakona čitava ugostiteljska industrija zatresla i panika zavladala.
Cela industrija bi bila oslabljena, imala bi potrese sa 30 do 40%, a možda i više smanjenog prometa, a samim tim i profita. Ovo će baš biti šamar za privredu.
Turisti dolaze zbog „ovo malo duše“
Govoreći iz svog bogatog dugogodišnjeg iskustva vođenja hotela i restorana, Pavlović nam objašnjava kako mnogi turisti posećuju upravo destinacije poput Srbije, u želji da osete duh nekog ne tako davno prošlog vremena za kojim čeznu, a koje više ne mogu osetiti u svojim zemljama.
Jedan deo turista upravo dolazi zbog toga, za Novu Godinu su i Beograd i Srbija bili prepuni zato što je ovde ostalo još malo te duše gde može da se oseti nešto u vazduhu i gde čovek ne mora da pita šta sme da radi, kad sme da ide napolje, kad ne, kad da diše, kad da ne diše, kad da puši, kad da ne puši, kad da jede, kad da ne pije...
© PixabayLjudi sede ispred kafića i pričaju.
Ljudi sede ispred kafića i pričaju.
© Pixabay
Neki će morati katanac u bravu
Miodrag Ratković, zamenik upravnika u Proleću, četrdeset godina radi u kafani i podseća da se uvek dizala prašina kad god bi se poveo razgovor o mogućnosti zabrane pušenja. On nije apriori za bilo kakvu zabranu ili restrikciju ne samo pušenja ali napominje da, ukoliko se neka regulacija sprovodi zarad boljitka, treba videti. Kaže: „Dok ne probamo, nećemo znati“.
Ako se generalno zabrani pušenje u restoranima, moraćemo tu odluku da prihvatimo, a kako će se stvari dalje odvijati, videćemo. Ne možemo da znamo unapred. Svuda u svetu su se ljudi navikli na to. Imamo goste koji dolaze sa strane – oni koji su naučeni da izađu iz restorana, popuše cigaru, pa se vrate, to praktikuju i kod nas, dok se drugi opet iznenade, pa odlaze, govori Ratković za Sputnjik.
Govoreći o mogućnosti zatvaranja ugostiteljskih objekata, Ratković objašnjava da bi ona zavisila od lokala do lokala, ali da je zatvaranje pojedinih svakako neizbežno.
To je vrlo individualna stvar. Mnogim restoranima ili kafićima koji rade na granici rentabiliteta svi gosti su vrlo važni. Ako ograničite pušenje onda će i to malo gostiju sigurno otići, to je neminovnost, zaključuje Ratković.
Anketa
Podržavate li potpunu zabranu pušenja u svim zatvorenim objektima u Srbiji?