Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Grčki ministar spoljnih poslova razgovarao sa Kurtijem i Osmanijevom o dijalogu Beograda i Prištine

© Sputnik / Lola ĐorđevićMinistar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendijas
Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendijas - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2023
Pratite nas
Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendijas sastao se danas u Prištini sa predsednicom i premijerom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem, posle čega nije bilo izjava za medije.
Dendijas je na Tviteru kratko napisao da ga je na ručku ugostio Kurti sa kojim je, kako je naveo, razmenio mišljenja o procesu dijaloga između Beograda i Prištine, kao i o evroatlantskim integracijama Zapadog Balkana.
Osmanijeva je posle sastanka objavila na svom profilu na Fejsbuku* da je sa grčkim diplomatom razgovarala o, kako je rekla, jačanju odnosa između dve zemlje, najnovijim dešavanjima u regionu, kao i o dijalogu između Beograda i Prištine.
„Povodom nedavnih dešavanja u procesu dijaloga sa Srbijom, plan implementacije sporazuma mora biti u skladu sa Ustavom Republike, što će doprineti dugoročnom miru i stabilnosti u regionu”, napisala je Osmanijeva, ponovivši da će se koordinacija Prištine sa saveznicima u ovom procesu i dalje nastaviti.
Posle radnog ručka grčkog ministra i prištinskog premijera, u saopštenju iz Kurtijevog kabineta se kaže da je glavna tema razgovora bilo unapređenje odnosa između, kako je navedeno, dve zemlje.
„Bilo je reči o najnovijim dešavanjima u zemlji i regionu, o procesu normalizacije odnosa sa Srbijom i o evropskom predlogu Osnovnog sporazuma. Premijer Kurti je ovom prilikom obavestio ministra Dendijasa o sastanku 27. februara u Briselu i očekivanjima Kosova od sastanka 18. marta u Ohridu, u Severnoj Makedoniji”, kaže se u saopštenju.
Posle razgovora sa ministarkom spoljnih poslova Donikom Gervalom Švarc, šef grčke diplomatije završava posetu Prištini, preneo je Tanjug.
Grčka je jedna od pet zemalja Evropske unije koja nije priznala takozvanu državnost Kosova, u Prištini nema ambasadu već samo Kancelariju za vezu, ali priznaje kosovska dokumenta, tablice i pasoše.
*Aktivnosti „Meta“ (društvene mreže Fejsbuk i Instagram) zabranjene su u Rusiji kao ekstremističke.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala