- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Fašistička agresija“: Diplomatski rat ambasade Francuske i vlasti Cetinja, gradonačelnik uvredio SPC

© Sputnik / Boban NovovićBiljarda na Cetinju
Biljarda na Cetinju - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2023
Pratite nas
Napad na predsjedničkog kandidata Jakova Milatovića u petak na Cetinju uzrok je današnje prepiske između ambasadora Francuske u Podgorici Kristijana Timotija i gradonačelnika Cetinja Nikole Đuraškovića.
Timonije je ocijenio, komentarišući incident na Cetinju, da je „ta vrsta fašističke agresije protiv ne samo evropskih, već i osnovnih ljudskih vrijednosti“.

Ambasade osudile napad na Milatovića na Cetinju

Timonije je crnogorskim medijima kazao da francuska ambasada osuđuje apsolutno svako nasilje, verbalno ili fizičko, nad predsjedničkim kandidatima.
„Partije su dužne da obuzdaju pristalice i upute ih da se uzdrže od bilo kakvog nasilja“, poručio je francuski ambasador.
Pored Timonijea, nasilje su osudili i ambasadori EU, Velike Britanije i SAD, koji su pozvali nadležne da pokrenu postupke protiv odgovornih.

Reakcija sa Cetinja

Na Timonijeve navode, međutim, reagovao je gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković, koji je uputii otvoreno pismo francuskom ambasadoru i od njega zahtijevao izvinjenje.
„Uvaženi ambasadore, gospodine Timonije, vjerovao sam da kao iskusni diplomata ne možete saopštiti ovako neutemeljenu i tešku konstataciju i kroz pojedinačni incident na Cetinju targetirati grad u fašističkom kontekstu. Posebno čudi da se tako iskusan diplomatski predstavnik odlučio na uvredljivu generalizaciju samo nekoliko dana nakon posjete Cetinju i nakon izuzetno uspješne i produktivne posjete delegacije Prijestonice Cetinje francuskim lokalnim samoupravama. Događaj na Cetinju, u kojem nikakav fizički obračun zaista nijesam vidio, nije smio da se dogodi i svaku vrstu prekoračenja onoga što podrazumijeva miran protest uvijek moramo osuditi. Pripadam partiji koja je istog momenta osudila incident. Međutim, na ovakav način komentarisati incident koji se dogodio, a koji, saglasan sam sa cjelokupnom javnošću nije trebao i smio da se dogodi, i time brutalno negativno targetirati Cetinje, je u najmanju ruku neprihvatljivo“, poručio je Đurašković u pismu.

Gradonačelnik uvredio SPC

Pravo na miran protest je garantovano ljudsko pravo i treba ga afirmisati, a ne kroz pojedinačni negativni istup nazivati fašizmom, poručio je gradonačelnik. Đurašković je čak i ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju nazvao fašizmom.
„Kad ste izgovarali ovu konstataciju, očigledno nijeste imali na umu slobodarsku tradiciju Cetinja i vjekovnu borbu za nezavisnost i slobodu. Kroz vjekove je Cetinje branilo Crnu Goru i prvo u okupiranoj Evropi ustalo protiv fašizma braneći univerzalne vrijednosti antifašizma. Cetinje je u Drugom svjetskom ratu dalo više narodnih heroja nego mnoge evropske države, a i samo je Grad heroj“, napisao je Đurašković.
On je dodao da su „antifašističke i antiratne vrijednosti branjene i odbranjene i devedesetih godina zahvaljujući Cetinju i Cetinjanima, a tako je bilo i 5. septembra 2021. godine kada su SPC i policija izvršili svojevrsni desant na Cetinje“.
„Uvaženi ambasadore, gospodine Timonije, nijesam Vas tada čuo da govorite o fašizmu, a ako ga je skorije bilo u Crnoj Gori, to je bio eklatantan primjer. Nijeste jednom riječju osudili suzavac, gumene metke i brutalnu opsadu Cetinja nazivajući je pravim imenom. Jako dobro ste upoznati o naporima koje Prijestonica Cetinje ulaže u proširivanje saradnje sa Francuskom. Znate sa koliko se entuzijazma pristupa promociji odnosa između dvije prijateljske države, pa još više čudi i brine Vaša odluka da ova dešavanja smjestite u ovako uvredljiv i neprimjeren kontekst“, napisao je gradonačelnik Cetinja, koji je od francuskog ambasadora zatražio izvinjenje.

Francuski ambasador uzvratio

Kristijan Timonije odgovorio je na ovo pismo gradonačelnika Cetinja. On je rekao da se njegova izjava „nije odnosila na građane Cetinja, nego je imala za cilj odbranu opštih principa koji važe podjednako u Parizu, Cetinju, ili bilo gdje u demokratskom svijetu“.
„Poštovani gradonačelniče, Vaša reakcija na moju izjavu u vezi napada na presjedničkog kandidata Milatovića izazvala je moju izuzetnu pažnju. Moja izjava nije se odnosila na građane Cetinja, nego je imala za cilj odbranu opštih principa koji važe podjednako u Parizu, Cetinju, ili bilo gdje u demokratskom svijetu. To je princip slobode govora i okupljanja. Poznajem i poštujem istorijsku, antifašističku borbu Cetinja, koju bi i danas morale da poštuju sve strane podjednako“, poručio je Timonije Đuraškoviću.
Jakov Milatović - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2023
REGION
Milatović napadnut na Cetinju /video/
Jakov Milatović - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2023
REGION
Milatović se oglasio nakon napada: Đukanović ne može zaustaviti...
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala