- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bivša austrijska ministarka spoljnih poslova upozorava na zloupotrebu novinarstva i vezu s politikom

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaBivša austrijska ministarka inostranih poslova Karin Knajsl
Bivša austrijska ministarka inostranih poslova Karin Knajsl - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2023
Pratite nas
Tesna veza između redakcija i političkih kabineta poslednjih decenija je uslovljena i porastom broja stručnjaka za odnose sa javnošću i agencija za komunikacije. Partije, kao i državne korporacije od novca poreskih obveznika kupuju prijateljske reportaže o kompanijama i ličnostima, izjavila je bivša austrijska ministarka spoljnih poslova Karin Knajsl.
Ona je dodala da se se mnoge isplate vrše i pored subvencija za novinare, utvrđenih zakonom.
Knajslova je podsetila da je bivši glavni urednik „Mond Diplomatik“ Ignasio Ramonet u svojoj knjizi „Tiranija komunikacije“ (1999) sproveo pametnu analizu pada novinarstva, izazvanog time što je komunikacija zauzela mesto informaciji.
Pentagon je izvukao pouku iz Vijetnamskog rata: od tada on mora da počasti novinare nečim ukusnim.
Prema njenim rečima, korupcija je postala sve raširenija pojava, a same novinarske delegacije na zvaničnim putovanjima govore mnogo toga. Ona ističe da su Nemačka i Austrija konkretni primeri.
Knajslova podvlači da u anglosaksonskom svetu, mnogo toga u okviru tog spoja predstavlja krivično delo.

Kao otkup od mafije

Nekadašnja ministarka je istakla da je platila visoku cenu moralnog i ekonomskog uništenja i bila prinuđena da napusti Austriju u jesen 2020. godine.
„Kada sam stupila na dužnost ministra 2017. godine, smanjila sam milionski budžet takozvanog Vladinog oglašavanja u MIP-u za 80 procenata, na veliko zgražavanje redakcija. Tada su mi rekli da će me uništiti. Sukob koji sam tada preživela, a i posle, upoređivala sam sa otkupom od mafije. Ako ne želiš da te mediji unište, moraš da platiš, odnosno, nastaviš korupciju“, istakla je bivša ministarka.
Knajslova objašnjava da su je u početku mediji optuživali za surovo postupanje sa životinjama, trovanje i korupciju, da bi je potom okrivili za državnu izdaju i špijunažu. Klevetnička kampanja u medijima, ističe ona, ne prestaje već mnogo godina.
„Ako želimo da promenimo ove dalekosežne zloupotrebe u novinarstvu, posebno u zemljama nemačkog govornog područja, potrebno je reorganizovati odnose između medija i politike, ali sa kojim političarima i kojim novinarima? Raskid bi bio neizbežan. Tada će biti moguće da se umesto politički kontrolisane komunikacije ponovo pojavi nešto slično informaciji“, zaključuje Knajslova.
Nedavno je kao odgovor na zahteve frakcije partije AfD u Bundestagu, savezna Vlada Nemačke objavila podatke prema kojima je tokom poslednjih pet godina 200 nemačkih novinara dobilo kao nagradu za ispunjavanje Vladinih naloga oko 1,5 miliona evra. Takođe se ispostavilo da novinari redovno dobijaju velike honorare i od Spoljnoobaveštajne službe zemlje (BND). O konkretnim stavkama troškova, Vlada delikatno ćuti, ističući da su privatni kontakti BND poverljiva tema.
Karin Knajsl, bivša ministarska spoljnih poslova Austrije - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2022
RUSIJA
Bivša austrijska ministarka napustila zemlju zbog pretnji smrću
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala