- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Antivladin protest u Kišinjevu, privedene 54 osobe

© Sputnik / Rodion Proka / Uđi u bazu fotografijaProtest u Kišinjevu
Protest u Kišinjevu - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2023
Pratite nas
Pristalice i predstavnici opozicione moldavske partije „Šor“ izašli su na još jedan miting protiv povećanja cena i tarifa.
Kolone demonstranata počele su da se kreću centralnim bulevarom Kišinjeva – Stefana Velikog, predvođene poslanicima parlamentarne stranke „Šor“ i građanskim aktivistima. Demonstranti nose transparente i plakate sa natpisima „Sramota“, „Zaustavite rast cena“, „Hoćemo pristojan život“, „Ne zatvarajte nam usta tužilaštvom!“, „Ostavka predsednice Maje Sandu“.
Policijski kordoni blokirali su prolaz ka centralnom trgu ispred zgrade vlade. Međutim, kolona demonstranata probila je kordon i uputila se ka centralnom trgu i zgradi vlade. U prvim redovima kolone je potpredsednica partije „Šor“ Marina Tauber.
Moldavska policija saopštila je da je u Kišinjevu privela 54 opoziciona demonstranta, od čega 21 maloletnika, zbog sumnjivog ponašanja ili posedovanja zabranjenih predmeta. Policija je pozvala organizatore da ne dozvoljavaju maloletnicima da učestvuju u protestu bez pratnje odraslih.
Protest se odvija u okviru „Pokreta za narod“, koji je sredinom februara obnovio socijalne proteste. Demonstranti pozivaju vladu da plati zimske račune za grejanje i struju, a zalažu se i za ostavku rukovodstva zemlje. Prema rečima organizatora protestnog pokreta, u Kišinjev su stigli predstavnici svih regiona Moldavije, ali mnogi nisu mogli da dođu, pošto ih je policija zaustavila na prilazima gradu.
Masovni protesti opozicije počeli su u Moldaviji prošlog proleća. Zbog rasta cena energenata, među stanovništvom su porasli dugovi za komunalije. Aktivisti pozivaju vladu da plati zimske račune za grejanje i struju i pozivaju na ostavku rukovodstva zemlje.
Moldavska predsednica Maja Sandu je, sa svoje strane, optužila opoziciju, uključujući stranku „Šor“, da se sprema da promeni ustavni poredak. Ona se založila za proširenje ovlašćenja Informaciono-bezbednosne službe i drugih bezbednosnih agencija. Prema njenim rečima, to bi trebalo da spreči destabilizaciju situacije u zemlji. Stranka „Šor“ negira optužbe i ističe da se njihove akcije odvijaju mirno.
Protesti, Kišinjev, Moldavija - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2023
SVET
Moldavska opozicija: Vlast klizi u diktaturu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala