- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

"Represija Kijeva": Apel ruskog patrijarha zbog progona monaha iz Kijevsko-pečerske lavre

© Press-služba Patriarha Moskovskogo i vseя Rusi / Uđi u bazu fotografijaPatrijarh moskovski i cele Rusije Kiril
Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2023
Pratite nas
Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril obratio se verskim vođama i međunarodnim ličnostima s porukom o situaciji oko Kijevsko-pečerske lavre, nazvavši ciljeve ukrajinskih zvaničnika, koji iz nje proteruju monahe kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC), represivnim.
„Žalosno je što se poštovanje demokratskih normi, evropski put razvoja, poštovanje ljudskih prava i sloboda koje promoviše državni vrh Ukrajine danas gaze na najužasniji način“, navodi se u poruci patrijarha koja je objavljena na sajtu Odeljenja crkve za veze sa javnošću Moskovske patrijaršije.
On je istakao da je ultimatum koji je dat monasima lavre pravno neosnovan.
Patrijarh Kiril je istakao da Kijevsko-pečerska lavra ostaje jedan od najvećih pravoslavnih manastira u svetu koji objedinjuje preko dvesta monaha i iskušenika, a na njenoj teritoriji nalazi se upravni centar UPC, a takođe borave stotine studenata Kijevske duhovne akademije i bogoslovije.
„Kijevsko-pečerska lavra je prvi manastir Kijevske Rusije, koji postoji od XI veka i koji je rodonačelnik zajedničke duhovne i monaške tradicije ruskog, ukrajinskog i beloruskog naroda“, podsetio je patrijarh.
On je dodao da odatle vuku svoje korene pismenost i književnost ova tri naroda.
„Tokom hiljadugodišnje istorije, manastir je u više navrata stradao usled pohoda, stranih osvajanja i otvorenog progona hrišćana“, zaključio je poglavar.
Pismo patrijarha Kirila, prema crkvenom odeljenju za veze sa javnošću, upućeno je nastojnicima pomesnih pravoslavnih crkava, poglavaru Anglikanske verske zajednice arhiepiskopu Kenterberijskom Džastinu Velbiju, papi Franji, generalnom sekretaru Svetskog crkvenog saveta doktoru Džeriju Pileju, generalnom sekretaru OEBS-a Helgi Mariji Šmid, generalnom sekretaru Saveta Evrope Mariji Pejčinović-Burić, generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniju Guterešu, vrhovnom komesaru za ljudska prava Volkeru Turku i dr.
Podsetimo, prethodno je v.d. direktora Kijevsko-pečerske lavre Aleksandar Rudnik izjavio da monasi kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve moraju da napuste zdanje Kijevsko-pečerske lavre do 29. marta. Sa svoje strane, predsednik Sinodalnog informaciono-prosvetnog odeljenja UPC Vladika Kliment poručio je da UPC ne može da ispoštuje pomenutu odluku Kijeva, jer je nezakonita.
Na ovu vest reagovao je i bivši ukrajinski narodni poslavnik Viktor Medvedčuk rekavši da je režim ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog pokrenuo otimačinu Kijevsko-pečerske lavre i time još jednom dokazao da za njega ne postoji ništa sveto. On je upozorio da će napadi na pravoslavlje samo dodatno ujediniti narod jer je pravoslavnu veru nemoguće uništiti.
Prethodno je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ukazom uveo sankcije protiv 22 predstavnika Ruske pravoslavne crkve.
Krajem prošle godine, Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) vršila je pretrese u Kijevsko-pečerskoj lavri, kao i u nekim manastirima u Sarnjenskoj eparhiji kanonske UPC u Rovnjenskoj oblasti na zapadu Ukrajine.
Kijevsko-pečerska lavra - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2023
RUSIJA
Iguman Kijevsko-pečerske lavre: Ukrajinska vlast je krenula na Hrista
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala