Prekršili obećanje: Nemačke železnice prestale besplatno da prevoze pomoć u Ukrajinu

© AFP 2023 / Christof StachePeron na železnodorožnom vokzale Mюnhena, Germaniя
Peron na železnodorožnom vokzale Mюnhena, Germaniя - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2023
Pratite nas
Nemački železnički prevoznik „Dojče ban“ (Deutsche Bahn) ove godine prestao je da besplatno prevozi humanitarnu pomoć u Ukrajinu, piše nemački nedeljnik „Špigl“ pozivajući se na izvore.
Autor članka podseća da su železnički koncern „Dojče ban“ i Ministarstvo saobraćaja Nemačke bili obećali da će se u Ukrajinu besplatno prevoziti humanitarni teret, što su i činili nakon početka borbenih dejstava u znak podrške.

„Ta podrška se završila brzo kao što je i počela. Od 1. januara 2023. godine (podružnica koncerna 'Dojče ban') 'DB Kargo' po svoj prilici više ne nudi besplatan prevoz“, navodi se u članku.

Kako se navodi, od februara 2022. godine kompanija „DB kargo“, teretna i logistička podružnica koncerna „Dojče ban“, prevezla je u Ukrajinu 1.300 kontejnera sa humanitarnom pomoći. Troškovi transporta su, prema pisanju lista, iznosili oko pet miliona evra, a na sebe su ih preuzele železnice.
Sada će isporuka humanitarne pomoći morati da se plaća isto kao i prevoz drugog tereta.
Shodno tome, kompanija „DB Kargo“ više ne reklamira svoju spremnost da pomogne. Kako navodi „Špigl“, kompanija je novu odluku obrazložila pravnim razlozima. Pošto je „DB Kargo“ akcionarsko društvo, ono može da donira samo do određenog iznosa.
Vlada Nemačke sada raspravlja o tome kako može da podrži transport humanitarne pomoći u hrani u Ukrajinu, ali se ne nazire brzo rešenje. Ipak, u Ministarstvu poljoprivrede uveravaju da se ovaj problem može rešiti u skorije vreme uz pomoć dodatnog budžeta, zaključuje list.
Nemački tenk Panter iz Drugog svetskog rata na izložbi Vojno-istorijskog muzeja u Kubinki - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Nemački „Rajnmetal“ vodi pregovore s Kijevom o izgradnji fabrike tenkova
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala