- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Ko su maršali ruske poezije | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2023
Pratite nas
U novom izdanju emisije „Orbita kulture“, između ostalog, govorimo o antologiji „Tonovi maršalata“, akciji „Mart, mesec srpskog jezika i kakve tajne krije naslov “Lenjin: pantokrator sunčevog Praha” ruskog pisca Lava Danilkina.
Kako je sa stavom da nema književne građevine na planeti u kojoj nije ugrađena bar jedna ruska cigla nastala antologija „Tonovi maršalata“, izbor iz ruske poezije 20. veka, koliko je važno da stihove 20 ruskih velikana (među njima i četiri nobelovca) prepevaju majstori poput Stevana Raičkovića, Bore Ćosića ili Nikole Bertolina da bi zvučali kao originali – o svemu tome u „Orbiti kulture“ razgovaramo sa priređivačem ove knjige pesnikom Milojem Dončićem, urednikom za poeziju u izdavačkoj kući „Ravnitelj“.
Kakve tajne krije naslov “Lenjin: pantokrator sunčevog Praha” ruskog pisca Lava Danilkina, nedavno objavljen u “Službenom glasniku” da li se u sugestiji izdavača da je pripovedati o vođi revolucije isto što i pripovedati priče iz Hiljadu i jedne noći naslućuju priče koje nemaju kraj, da li je Lenjin zaista bio veliki biciklista, putnik, šaljivdžija, sportista, kriptograf, filozof, kako ga na jezički neverovatan način portretiše Danilkin, da li je Lenjin haker koji je srušio istoriju – sve to pitamo Petra Arbutinu, književnog kritičara i urednika u “Službenom glasniku”
Koliko je nagrada za celokupno stvaralaštvo podsticajna za podizanje ličnih estetskih standarda, ali i za preipsitivanja i rekapitulaciju do sada urađenog – za Sputnjik objašnjava pisac Mihajlo Pantić, dobitnik nagrade „Kočićeva knjiga“ koja mu je pripala za životno delo.
O akciji „Mart, mesec srpskog jezika“, ali i o važnosti svih tema koje afirmišu odgovoran odnos prema jeziku, svest o važnosti njegovog negovanja i očuvanja razgovaramo sa Vesnom Lompar, predesdnicom Društva za srpski jezik i književnost, institucije koja je jedan od organizatora ove akcije.
Ko je privatno bio Bata Živojinović, legendarni glumac čijih je 90 godina od rođenja obeleženo otvaranjem legata u Jugoslovenskoj kinoteci, zašto ovaj veliki filmski ratnik I heroj nije voleo da ide na roditeljske sastanke, šta se sve krije iza saveta da u životu igraš ili glavne ili sporedne uloge - za “Orbitu kulture” otkriva sin legendarnog glumca Miljko Živojinović.
Ko su maršali ruske poezije | Orbita kulture

O emisiji „Orbita kulture“

Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala