- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Za nošenje maski u Austriji neće biti potrebna zdravstvena potvrda

© AP Photo / Vadim GhirdaStanovnici Beča uoči stupanja na snagu odluke o zaključavanju zbog korone
Stanovnici Beča uoči stupanja na snagu odluke o zaključavanju zbog korone - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2023
Pratite nas
U Beču, glavnom gradu Austrije, početkom meseca ukinuta je mera obaveznog nošenja maski u javnom prevozu
Korigovana verzija prethodno objavljenog teksta.

Portal Istinomer objavio je da teze o „obrtu u Austriji“ i „pretnjama“ kaznama za nošenje maski, nisu istinite. „Uredba protiv pokrivanja lica, poznata i kao zabrana prekrivanja ili sakrivanja, jasno predviđa izuzetke po kojima se deo lica može prekriti maskom iz zdravstvenih razloga. Za tako nešto, posebno nakon pandemije, korisnicima gradskog prevoza u Austriji nije potrebna zvanična potvrda. Uredba protiv pokrivanja lica stupila je na snagu 1. oktobra 2017. godine i odnosila se na prekrivanje celog lica (poput nošenja burki i neprozirnih velova).

Ovom Uredbom se propisuje da lice ne sme biti prekriveno ili sakriveno do te mere da se osoba ne može prepoznati. Delimični razlog za veliku zabunu u javnosti i u medijima, mogu biti slučajevi iz prethodnih godina u kojima su kazne dobijale osobe koje su pokrivale lice šalom, maramama ili su – pre pandemije – nosile medicinske maske bez potvrde lekara. I tada, ali i sada, postale su jasno izdvojeni izuzeci od kažnjavanja: prisustvovanje tradicionalnim događanjima, uslovi izuzetne hladnoće i potvrđeni zdravstveni razlozi“, naaveo je Istinomer.

Sputnjik je prethodno objavio, prenoseći brojne austrijske medije da je u Beču početkom meseca ukinuta mera obaveznog nošenja maski u javnom prevozu, a oni koji budu želeli i dalje da ih nose mogli bi da se suoče sa novčanom kaznom, pišu svetski mediji.

Kako objašnjava „Špigl“, novčana kazna do 150 evra mogla bi da se primenjuje na osnovu zakona usvojenog 2017. godine, prema kojem se zabranjuje pokrivanje lica na javnom mestu. Izuzetak je nošenje maske iz medicinskih razloga kada je, pre izbijanja pandemije virusa korona, za to bila potrebna potvrda lekara.
Od ovog meseca, međutim, neizvesno je kako će se nadležni organi odnositi prema onima koji budu nosili maske, navodi list.
Austrijski „Kurir“ je naveo da vlada traži način da reši nedoumice oko ovog pitanja.
Oglasilo se i austrijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova, navodeći da se neće smatrati prekršajem ukoliko osoba može da dokaže da masku nosi iz zdravstvenih razloga.
Reagovao je i austrijski ministar zdravlja Johanes Rauh, poručivši na Tviteru da nošenje maski ne predstavlja kršenje zakona, preneo je „Hojte“.
„Svako ko dobrovoljno nosi masku štiti sebe i druge. Ministarstvo unutrašnjih poslova radi na tome da se ovo pitanje razjasni“, naveo je Rauh.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala