- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Misterija Severnog toka“: Mediji otkrili moguće svedoke eksplozija na gasovodima

© Sputnik / StringerTanker "Lana"
Tanker Lana  - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2023
Pratite nas
Nekoliko dana pre napada na gasovode „Severni tok“ i „Severni tok 2“ tanker „Minerva džuli“ (Minerva Julie) pod grčkom zastavom proveo je nekoliko dana u blizini mesta gde su se dogodile eksplozije, piše list „Biznis insajder“.
Kako se navodi, neobično kretanje tankera otkrio je analitičar Oliver Aleksandar iz Danske koji je analizirao podatke iz otvorenih izvora.
„'Minerva džuli' se od 6. septembra do 13. septembra nalazio nedaleko od mesta eksplozija“, navodi se u članku. Kako je precizirano, tanker je krstario na području od oko 200 kvadratnih nautičkih milja iznad gasovoda „Severni tok“ i „Severni tok 2“.
Prema pisanju lista, tanker je stigao iz Roterdama. Nakon zaustavljanja u Baltičkom moru sledeća stanica je bila Talin, a potom Sankt Peterburg. Kako se navodi, čak i ako brod nije direktno povezan sa sabotažom postavlja se pitanje da li je posada tankera bila svedok nečeg značajnog što se dogodilo u tom području i što bi bilo dragoceno za istražitelje.
Predstavnik tankera je potvrdio za „Biznis insajder“ da se brod nalazio na pomenutoj lokaciji u navedenom periodu. Po njegovim rečima, tanker se zaustavio „u iščekivanju novih instrukcija u vezi dalje plovidbe što je standardna praksa“. Međutim, on nije precizirao da li su istražitelji stupili u kontakt sa njim.
Ranije je britanski list „Tajms" objavio da su zapadne obaveštajne agencije nedelju dana nakon eksplozije znale za ukrajinsku umešanost u sabotažu na gasovodima „Severni tok" i „Severni tok 2". U članku se navodi i da evropski obaveštajci znaju i ime „privatnog sponzora” sabotaže. Službe bezbednosti ne otkrivaju njegov identitet, ali kažu da je reč o bogatom Ukrajincu koji, navodno, nema veze sa predsednikom Vladimirom Zelenskim.
Takođe, Nemački list „Cajt“ saopštio je da su nemački istražitelji identifikovali brod sa kojeg je izvršena diverzija na gasovodima „Severni tok“, te da tragovi vode ka kompaniji u vlasništvu Ukrajinaca.
Prvobitno je „Njujork tajms“, pozivajući se na izvore u američkoj administraciji, objavio da novi obaveštajni podaci daju osnova da se pretpostavi da neka proukrajinska grupa stoji iza napada na gasovode.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2023
RUSIJA
Moskva poručuje Zapadu: Ako stopirate istragu o gasovodima – odgovorićemo za napad na našu imovinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala