- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Poruka Stejt departmenta Republici Srpskoj: Morate da poštujete odluke institucija BiH

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteZgrada Stejt departmenta u Vašingtonu
Zgrada Stejt departmenta u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2023
Pratite nas
Američki Stejt department reagovao je danas povodom izjava predsednika Republike Srpske Milorada Dodika kojima je komentarisao raniju odluku Ustavnog suda BiH o privremenom stavljanju van snage Zakona o nepokretnoj imovini za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske.
„SAD odbacuju izjave predsednika Republike Srpske Milorada Dodika od 9. marta, u kojima se potkopava Ustavni sud Bosne i Hercegovine i iznose višestruke pretnje o otcepljenju Republike Srpske od Bosne i Hercegovine (BiH)“, saopštio je Stejt department.
U saopštenju se kaže i da „član 3. Dejtonskog ustava jasno kaže da Republika Srpska mora u potpunosti da poštuje odluke institucija Bosne i Hercegovine, uključujući konačne i obavezujuće presude Ustavnog suda BiH“.
Stejt department je naveo i da SAD podržavaju Bosnu i Hercegovinu u izgradnji evroatlantske budućnosti i jačanju državnih institucija koje su potrebne na tom putu.
„Separatistička retorika i pretnje Dejtonskom mirovnom sporazumu su neodgovorne, opasne i štetne za napredak BiH ka daljim evroatlantskim integracijama”, navodi se u saopštenju.
SAD su saopštile i da „ostaju najsnažniji pobornik i partner Bosne i Hercegovine i njenog naroda“
„Obavezujemo se da ćemo nastaviti da podržavamo suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH i smatraćemo odgovornim one koji nastoje da potkopaju institucije BiH i Dejtonski mirovni sporazum. Naša posvećenost je čvrsta, a Sjedinjene Američke Države neće odustati od naroda Bosne i Hercegovine“, saopštio je Stejt department.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u četvrtak da će novim zakonom o nepokretnoj imovini Srpska vratiti u svoju nadležnost svu imovinu, pa i onu koja je ranije prenesena na BiH.
Dodik je istakao da je to pitanje rešeno jer, prema Dejtonskom sporazumu, imovina pripada entitetima.
On je nakon sastanka predstavnika stranaka vladajuće koalicije u Banjaluci poručio da otimanje imovine Republici Srpskoj znači razbijanje BiH.
Komentarišući raniju odluku Ustavnog suda BiH o privremenom stavljanju van snage Zakona o nepokretnoj imovini za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske, Dodik je rekao da nijedan sud na svetu ne donosi privremenu meru, poručivši da niko neće oteti imovinu Srpske.
„Mi u toj BiH nećemo biti. Ova ekipa ljudi neće razgovarati u Parlamentarnoj skupštini, u Savetu ministara o tom pitanju jer je to pitanje rešeno“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare.
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2023
REGION
Dodik: Otimanje imovine Srpskoj znači razbijanje BiH
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala