- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

„On je Odinov čovek“: Pronađen najstariji natpis o nordijskom bogu

© AP Photo / Arnold Mikkelsen/The National Museum of DenmarkOtkriven runski zapis o bogu Odinu iz 5. veka
Otkriven runski zapis o bogu Odinu iz 5. veka - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2023
Pratite nas
Skandinavski naučnici objavili su da su identifikovali najstariji poznati natpis koji se odnosi na nordijskog boga Odina, na delu zlatnog diska pronađenog 2020. godine u zapadnom delu Danske.
Runolog Nacionalnog muzeja u Kopenhagenu Lizbet Imer istakla je da natpis predstavlja čvrst dokaz da su se ljudi još u 5. veku klanjali božanstvu Odinu, ili najmanje 150 godina ranije nego što se do sada smatralo, preneo je AP.
Agencija navodi da je na zlatnom disku, odnosno vrsti tankog, ukrasnog priveska, stoji natpis: „On je Odinov čovek“, što se verovatno odnosi na nepoznatog kralja ili gospodara.
„To je jedan od najbolje izvedenih runskih natpisa koje sam ikada videla“, rekla je Imerova.
U bogatoj riznici, pronađenoj u selu Vindelev, nalazilo se oko kilogram zlatnih artefakata, uključujući velike medaljone veličine tanjira i rimske novčiće od kojih je napravljen nakit.
Specijalista za drevne jezike Krister Vashus je povodom otkrića novog runskog zapisa rekao:
„Kada se pojave natpisi ove dužine, to je samo po sebi neverovatno. Oni nam daju prilično zanimljive informacije o religiji i društvu u prošlosti“.
Rune su simboli koje su rana plemena sa severa Evrope koristila za komunikaciju u pisanom obliku, dok je Odin bio jedno od vrhovnih božanstava u nordijskoj mitologiji i često je povezivan sa ratom, kao i poezijom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala