- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Nečija ruka pokušava da doda antiruske elemente u situaciju u Gruziji

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaBesporяdki u parlamenta v Tbilisi
Besporяdki u parlamenta v Tbilisi - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2023
Pratite nas
Nečija ruka marljivo pokušava da doda antiruske elemente u situaciju u Gruziji – Moskva pomno prati provokacije, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Vidimo da nečija ruka, opet se ne može reći da je to nevidljiva ruka – vidimo odakle se predsednica Gruzije obraća narodu, ne obraća im se iz Gruzije, nego iz Amerike – nečija vidljiva ruka marljivo pokušava da i ovde doda antiruske elemente“, rekao je Peskov.

Moskva je ispratila kakvu je odluku donela gruzijska vlast – da se nacrt zakona o stranim agentima povuče sa rasprave.
„Da, postoji opasnost od provokacija. Mi to pratimo veoma pažljivo i sa velikom zabrinutošću“, dodao je portparol Kremlja.

Zakon o stranim agentima u Gruziji nema veze sa Rusijom

Zakon o stranim agentima u Gruziji nema nikakve veze sa Rusijom ni po suštini ni po formi – vlasti Gruzije same su inicirale pravila slična američkim, rekao je Peskov.
„Rizik od eskalacije sigurno postoji. Svi znamo da ta situacija, koja je poslužila kao okidač za te narodne nemire, nema nikakve veze sa Rusijom“, rekao je portparol Kremlja, upitan da li je moguć rizik od provokacija u Abhaziji i Južnoj Osetiji zbog situacije u Gruziji.
On je podsetio da su vlasti Gruzije i deo parlamentaraca inicirali zakon o stranim agentima koji je sličan američkom.
„Rusija s tim nema nikakve veze, ni po pitanju suštine, ni forme. Mi se ne mešamo u unutrašnje poslove Gruzije“, poručio je Peskov.
Gruzijski parlament glasao je protiv nacrta zakona o stranim agentima koji je izazvao masovne proteste u Tbilisiju. Kako je saopštio predsednik parlamenta Šalva Papuašvili, 35 poslanika glasalo je protiv zakona, a jedan je bio „za“.
Parlament Gruzije je 7. marta u prvom čitanju usvojio prvu verziju nacrta zakona o stranim agentima. Nakon toga su u Tbilisiju počeli masovni protesti koje je policija rasterala suzavcem i vodenim topovima. Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, na skupovima 7. i 8. marta privedene su 133 osobe. Gruzijske vlasti su jutros saopštile da povlače predlog zakona iz parlamenta.
RF
 - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2023
RUSIJA
Amerika otvara i drugi front protiv Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala