- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Gruzijski parlament odbacio zakon o stranim agentima

© Sputnik / StringerAkciя protesta protiv povыšeniя cen na toplivo v stolice Gruzii 27 marta 2022
Akciя protesta protiv povыšeniя cen na toplivo v stolice Gruzii 27 marta 2022 - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2023
Pratite nas
Gruzijski parlament većinom glasova odbacio je nacrt zakona o stranim agentima koji je prethodnih dana izazvao masovne proteste u Tbilisiju.
Prema pravilniku parlamenta, da bi se zvanično povukao nacrt zakona koji je usvojen u prvom čitanju, mora se „poništiti“ većinom glasova u drugom čitanju.
Kako je saopštio predsednik parlamenta Šalva Papuašvili, 35 poslanika glasalo je protiv zakona, a jedan je bio „za“.
U međuvremenu, ljudi se ponovo okupljaju kod zgrade parlamenta.
Parlament Gruzije je 7. marta u prvom čitanju usvojio prvu verziju nacrta zakona o stranim agentima. Nakon toga su u Tbilisiju počeli masovni protesti koje je policija rasterala suzavcem i vodenim topovima. Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, na skupovima 7. i 8. marta privedene su 133 osobe.
Američki Stejt department pozvao je vlast u Gruziji i demonstrante, koji protestuju zbog nacrta zakona o stranim agentima, na uzdržanost. U Vašingtonu su istakli da su duboko zabrinuti zbog nacrta zakona koji je, kako su rekli, „inspirisan Kremljom“.
Gruzijske vlasti su juče saopštile da povlače predlog zakona iz parlamenta, ali su opozicionari upozorili da će se protesti nastaviti.
Nacrt zakona „O transparentnosti stranog uticaja" predviđeno je formiranje registra nevladinih organizacija, medija i subjekata koji dobijaju sredstva od strane države. Inicijatori su saopštili da je reč o blažoj verziji zakona iz 1938. koji je na snazi u SAD, ali su opozicija i američka ambasadorka u Gruziji Keli Degnan saopštili da ta dva dokumenta nemaju ništa zajedničko. Po njihovom mišljenju, predlog zakona ponavlja glavne odredbe ruskog zakona o stranim agentima.
Ruski mirovnjak u Nagorno Karabahu - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2023
RUSIJA
Sukobi na postsovjetskom prostoru – zašto se događaju baš sada?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala