- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Srpska desetka je „vaskrsla“ i u leđa joj gledaju Mesi i De Brujne

© AFP 2023 / MAURICE VAN STEENDušan Tadić, Ajaks
Dušan Tadić, Ajaks - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2023
Pratite nas
Kapiten fudbalske reprezentacije Srbije i Ajaksa Dušan Tadić nalazi se na vrhu liste najboljih asistenata u pethodnih 365 dana, prema podacima koje je u javnost lansirao CIES – Međunarodni centar za sportske studije.
Prema broju asistencija, srpskom kreativcu s desetkom na leđima u leđa gledaju čak i superzvezde poput Lea Mesija iz Pari Sen Žermena i Kevina de Brujnea iz Mančester sitija.
Tadić je prema objavljenoj listi na prvoj poziciji sa 19 dodavanja ka saigračima, dok se rame uz rame s njim nalaze Ahmed Sajed iz Zamaleka, tu je i Emil Hanson iz druge holandske lige iz Heraklesa.
Maestralni Belgijanac Kevin de Brujne koji je u evidentnom padu forme, još od Svetskog prvenstva, gde je u potpunosti podbacio s nacionalnim timom, ima 18 asistencija, dok ih je Leo Mesi upisao 17.
U pomenutu brojku uračunate su samo asistencije koje se odnose na učinak u klupskom dresu u vremenskom periodu od 365 dana.
Baš kao i De Brujne, i 34-godišnji vezista iz Bačke Topole imao je drastičan pad forme, ali je uzrok tome bio i smenjeni trener „kopljanika“ Alfred Šrojder, koji ga je uporno stavljao na poziciju koja mu ne odgovara.
Dolazak klupske legende Ajaksa Džona Hejtinge drastično je popravio stvari i Tadić je ponovo onaj stari. Sve se vrti oko njega, igra slavnog kluba iz Amsterdama ponovo zavisi od raspoloženja i umeća Tadića koji igra kao u najboljim danima. Ajaks je ponovo konkurentan za titulu prvaka Holandije.
Crveno-beli iz Amsterdama su na drugom mestu sa tri boda manje od lidera Fejenorda, dok trećeplasirani AZ Alkmar ima dva boda zaostatka, a PSV iz Ajndhovena tri boda manje.
Kada je učinak u Erediviziji ove sezone u pitanju, srpska desetka odigrala je 24 utakmice uz učinak od sedam golova i 15 asistencija.
Ajaks je u prethodnih pet utakmica upisao isto toliko pobeda. U prošlom kolu Tadić je asistirao Kudus kod jedinog gola, imao je asistenciju i u trijumfu u gostima nad Viteseom (2:1), dok je posebno inspirisan i učinkovit bio protiv Sparte na „Krojf areni“ sa dva gola i asistencijom (4:0).
Činjenica je da evidentna razlika u kvalitetu između Premijer lige, Lige 1 i holandske Eredivizije, ali to ne umanjuje ulogu arhitekte i fudbalsko znanje koje poseduje lider Srbije i Ajaksa, koji godinama unazad igra na visokom nivou.
Nemanja Matić - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2023
SPORT
Matić je održao čas fudbala u Rimu: „Čista klasa“
Dinamo Zagreb, BBB, Zdravko Mamić - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2023
SPORT
Dva sata svađe i pesnica u glavu – Mamić preživeo izbacivanje iz Dinama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala