- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: Ima li većeg cinizma, licemerja i pokvarenosti od poslednjih tvrdnji Ambasade SAD u BiH

© Sputnik / Lola ĐorđevićMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2023
Pratite nas
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da se američki ambasador u BiH Majkl Marfi ponaša kao predsednik političke partije i meša se u unutrašnja pitanja u BiH. Dodik se zapitao ima li većeg cinizma i licemerja i pokvarenosti američke nego tvrditi da oni mogu da koriste neki zakon, a da drugima ne daju da donose isti takav zakon.
„Marfi inače pripada onoj generaciji koja je vaspitana na američkom nasilju koje je ovde vladalo nakon građanskog rata u BiH“, rekao je Dodik, komentarišući saopštenje Ambasade SAD u BiH u kojem su najavljeno usvajanje zakona o NVO i uvrštavanja klevete i uvrede u Krivični zakon Republike Srpske nazvali nedemokratskim.
Dodik je poručio da se zakoni koje Republika Srpska namerava da usvoji ne tiču SAD, već, kako je naveo, tretiraju samo obavezu da onaj ko primi međunarodna strana sredstva, a registrovan je po Zakonu o udruženjima i organizacijama Republike Srpske, mora to da prijavi Ministarstvu pravde.
Dodik je rekao da SAD ima isti takav zakon iz 1938. godine, koji je u međuvremenu menjan, da bi poslednjim izmenama bila definisana zatvorska kazna za one koji zloupotrebljavaju sredstva.
„Kod nas to nije slučaj. Ali očigledno da oni komentarišu svoj zakon kada kažu da je u Republici Srpskoj tako nešto predviđeno. Dakle, očigledno da zadržavaju potrebu da samo nešto nameću. Taj isti zakon smo mi predložili 2018. godine i to nije prošlo. Rusija je donela takav zakon dve godine nakon naše inicijative i oni sad tvrde kako mi prepisujemo navodno ruski zakon“, rekao je Dodik.
Dodao je da će zakon o NVO koji Republika Srpska namerava da usvoji biti identičan američkom, upitavši kao Amerikanci mogu imati takav zakon, a ostali ne.
„Zar ima većeg cinizma i licemerja i pokvarenosti američke nego tvrditi da oni koriste taj zakon i da nije preporuka da koriste druge vlade. Oni mogu, a mi ne bismo trebali, jel tako? Zna se da su njihove mnoge NVO finansirale ovde i političke procese i da to nikada nije bilo evidentirano, zna se da je potrebno da se to uradi i mi samo želimo da to učinimo kao u drugim praksama. Njihova saopštenja neće to sprečiti“, poručio je Dodik, prenosi RTRS.
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala