- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Abhazija: Snage bezbednosti u režimu povećane pripravnosti zbog Gruzije

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaSukumi, Abhazija
Sukumi, Abhazija - Sputnik Srbija, 1920, 10.03.2023
Pratite nas
Predsednik Abhazije Aslan Bžanija naložio je da se zbog situacije u susednoj Gruziji za snage bezbednosti uvede režim povećane pripravnosti, saopštila je pres služba predsednika.
Prethodno je održan sastanak na kojem su učestvovali šef Službe državne bezbednosti Robert Kiut i načelnik Državne službe zaštite Dmitrij Dbar kojima je predsednik države dao ovaj nalog.
Ranije danas potpredsednik gruzijskog parlamenta Gija Volski izjavio je da je grupa pristalica bivšeg gruzijskog predsednika Mihaila Sakašvilija, koja se borila u Ukrajini na strani ukrajinske vojske, stigla je u Gruziju da realizuje „revolucionarni scenario“.
„Može se tvrditi da je određena grupa pristalica ‘Nacionalnog pokreta’ i Sakašvilija stigla iz Ukrajine. To su borci koji će se potruditi da, iskoristivši tu mladalačku energiju, ovaj revolucinarni proces ostane aktuelan, kako bi sve preraslo u građanski rat, stampedo, konfrontaciju“, istakao je predstavnik vladajuće partije „Gruzijski san“.
Prema njegovim rečima, ovi ljudi žele da destabilizuju i „odvoje“ Gruziju od sopstvenih interesa.
Parlament Gruzije je danas u drugom čitanju većinom glasova odbacio predlog zakona o stranim agentima. Prema pravilniku, to zahteva zvanično povlačenje dokumenta usvojenog u prvom čitanju.

Protesti u Tbilisiju

Parlament Gruzije je 7. marta u prvom čitanju usvojio prvu verziju nacrta zakona o stranim agentima. Nakon toga su u Tbilisiju počeli masovni protesti koje je policija rasterala suzavcem i vodenim topovima. Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, na skupovima 7. i 8. marta bile su privedene 133 osobe.
Ruski mirovnjak u Nagorno Karabahu - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2023
RUSIJA
Sukobi na postsovjetskom prostoru – zašto se događaju baš sada?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala