- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
gađanje ukrajinskih skladišta municije i naoružanja raketama sistema Iskander  - Sputnik Srbija

UŽIVO Ukrajinski političar: Sve više Ukrajinaca za mirovne pregovore sa Rusijom

Pratite nas
U toku je 379. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Eksplozije su rano jutros odjeknule u Odeskoj, Harkovskoj, Lavovskoj, Volinjskoj, Dnjepropetrovskoj oblasti. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da Kijev neće koristiti zapadno oružje za napade na rusku teritoriju.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
19:42 09.03.2023
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Dnjepropetrovskoj, Kirovogradskoj, Nikolajevskoj, Odeskoj, Poltavskoj i Čerkaskoj oblasti Ukrajine, kao i u delovima Zaporoške i Hersonske oblasti pod kontrolom Kijeva, saopštila je zvanična ukrajinska agencija za obaveštavanje i upozoravanje građana.
19:28 09.03.2023
Sve više Ukrajinaca se zalaže za mirovne pregovore sa Rusijom, izjavio je sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov.
„Imajte u vidu, takvih (koji se zalažu za pregovore sa Rusijom) ima sve više. To je veoma opasna tendencija kada ljudi, čak iz zapadne Ukrajine, počinju da govore o takvim stvarima“, rekao je Danilov komentarišući pozive nekih političara da se sedne za pregovarački sto.
18:16 09.03.2023
CIA: Narednih pola godine kritične za sukob
Narednih šest meseci kritični su za sukob u Ukrajini, izjavio je direktor CIA Vilijam Berns.
„Rekao bih da će u kontekstu obaveštajnih podataka, narednih nekoliko meseci ─ četiri, pet, šest, biti kritični na bojnom polju u Ukrajini“, rekao je Berns tokom saslušanja u Kongresu.
On je naglasio da će, prema istim procenama, ruska vojska uspeti da postigne taktičke uspehe, dok američki obaveštajci smatraju da oni neće biti značajni.
17:39 09.03.2023
Rusija je zabranila ulazak u zemlju za 144 državljana Letonije, Litvanije i Estonije, uključujući ministre, poslanike i druge ličnosti iz javnog života, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
Kako se navodi, na stop-listi su on koji imaju izrazito neprijateljski stav prema Rusiji, kao i odgovorni za varvarsku kampanju masovnog uklanjanja sovjetskih spomenika, progon ruskogjezičnog stanovništva, reviziju istorije, veličanje nacizma i snabdevanje ukrajinskog režima naoružanjem i podsticanje eskalacije u Ukrajini.
16:19 09.03.2023
Amerika i njeni saveznici blokirali su sredstva ruskih državljana pod sankcijama u iznosu od 58 milijardi dolara, saopštilo je američko Ministarstvo finansija.
15:34 09.03.2023
Konsultacije o prehrambenom sporazumu, na kojima će učestvovati predstavnici Rusije i UN, biće održane u Ženevi 13. marta, saopštila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na redovnoj konferenciji za medije.
Kako je navela, ako se prehrambeni sporazum bude ispunjavao u dva pravca, onda su prognoze za njegov nastavak optimistične, ali ako se bude izvršavao samo u jednom pravcu, bez ruskog dela, onda su pesimistične.
Ona je dodala kako Rusija čini sve kako bi se moglo garantovati ispunjavanje oba dela sporazuma.
13:44 09.03.2023
Nastavljaju se žestoke borbe na Marjinskom pravcu u DNR, ukrajinske trupe prebacuju nove rezerve, izjavio je vd lidera DNR Denis Pušilin televiziji „Rosija 24“.
I situacija u području Ugljedara ostaje stabilno teška, dodao je on.
Pušilin je istakao i značaj vojnih dejstava na prvomajskom pravcu kako bi se „presekli” svi logistički pravci neprijatelja.
13:25 09.03.2023
Poljska je spremna da zajedno sa Slovačkom isporuči Ukrajini lovce MiG-29, saopštio je ministar odbrane Slovačke Jaroslav Nađ.
Prema njegovim rečima, na sastanku ministara odbrane EU u sredu u Švedskoj, njegov poljski kolega je potvrdio da će Bratislava učestvovati u zajedničkoj isporuci vojnih aviona Ukrajini.
12:23 09.03.2023
Ruski sistem Iskander - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Odmazda Moskve: Ruska vojska izvela intenzivni napad na vojne objekte Ukrajine - korišćen i "kindžal"
U vazdušnom boju u Zaporoškoj oblasti ruska avijacija je oborila ukrajinski MIG-29, a u DNR helikopter MI-8, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
11:56 09.03.2023
Vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki izjavio je u intervjuu televiziji "Rusija 24" da nije daleko dan kada će ukrajinske trupe biti potisnute na desnu obalu Dnjepra.
„Ne samo da znamo, mi verujemo da će vrlo brzo neprijatelj biti odbačen preko reke“, rekao je on.
Po rečima Balickog, posle toga će nam se Zaporožje „vratiti“ i „naši ljudi će nam se vratiti“.
Podsetimo, 70 odsto Zaporoške oblasti nalazi se pod kontrolom ruskih trupa, ali regionalni centar – grad Zaporožje – ostaje u rukama Oružanih snaga Ukrajine.
11:50 09.03.2023
Eksplozije u Sumskoj oblasti.
11:48 09.03.2023
09:58 09.03.2023
Ruska vojska uništila je ukrajinski dron u blizini sela Navlja, Brjanska oblast, napisao je gubernator Aleksandar Bogomaz na svom Telegram kanalu.
„Dron je uništen, nema žrtava niti materijalne štete“, navodi se u tekstu.
08:41 09.03.2023
Nakon jutrošnjeg granatiranja, Harkov je ostao bez struje, saopštila je oblasna administracija.
08:29 09.03.2023
U Ukrajini su oštećene tri termoelektrane, saopštio je ukrajinski energetski holding DTEK.
"Oštećene su tri termoelektrane DTEK-a. U granatiranju, oprema termoelektrana je ozbiljno oštećena", navodi se u telegram kanalu kompanije.
Ranije je ministar energetike Herman Galuščenko rekao da su pogođeni objekti energetske infrastrukture u sedam regiona Ukrajine.
07:49 09.03.2023
Ruske snage organizovale su dvostruku liniju odbrane u Zaporoškoj oblasti, saopštio je televiziji "Rusija 24" vršilac dužnosti gubernatora regiona Evgenije Balicki.
Prema rečima gubernatora, vojska je spremna da odbije kontraofanzivu ukrajinskih trupa. On je dodao da se u ovom trenutku, u području Prišiba, koji kontrolišu kijevske vlasti, nalazi oko 40 hiljada ukrajinskih vojnika.
Balicki je govorio i o ulozi lokalnih vlasti u odbrani Zaporoške oblasti. On je napomenuo da je uprava angažovana na snabdevanju vojske, od početka godine za ove namene je opredeljeno oko 400 miliona rubalja.
07:27 09.03.2023
Ukrajina prekinula isporuke struje Zaporoškoj nuklearki, stranica je prešla na rad uz pomoć dizel-generatora, saopštio je član glavnog saveta administracije regiona Vladimir Rogov.
„U 04:53 (iz Ukrajine) je isključen poslednji dalekovod, koji je napajao Zaparošku nuklearku. Trenutno je nuklearna elektrana isključena sa spoljnih izvora napajanja“, rekao je on.
"To nema nikakve veze sa granatiranjem, u okrugu se nije ništa desilo što bi dovelo do isključenja. To je samo nemoćni gnev Kijeva", naglasio je Rogov.
On je dodao da zbog prestanka isporuke električne energije nuklearki može doći do poteškoća sa grejanjem u Energodaru.
Dva elektrobloka su prebačena u režim hlađenja, istakao je ruski zvaničnik.
07:17 09.03.2023
Artjomovsk se nalazi u delu DNR koji kontroliše Kijev, severno od velikog grada Gorlovke. Ovo je važno transportno čvorište za snabdevanje ukrajinskih trupa u Donbasu.
Kako je rekao Sergej Rahmanjin, član Komiteta Vrhovne rade Ukrajine za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajne poslove, situacija u Artjomovsku je kritična. Međutim, u ponedeljak je, Valerij Zalužni, glavni komandant Oružanih snaga Ukrajine, pozvao da se nastavi odbrana grada.
07:14 09.03.2023
Kako je na društvenim mrežama napisao ukrajinski ministar energetike German Galuščenko, napadnuta je infrastruktura u sedam regiona zemlje.
"Granatiranje energetskih objekata zabeleženo je u Kijevskoj, Nikolajevskoj, Harkovskoj, Zaporoškoj, Odeskoj, Dnjepropetrovskoj i Žitomirskoj oblasti“, navodi se u tekstu.
07:06 09.03.2023
Ukrajina je, nakon objave vazdušne opasnosti širom zemlje bila meta raketnog napada, vlasti pojedinih regiona saopštile su da je granatirana infrastruktura i da je počelo isključenje struje.
Gubernator Odeske oblasti Maksim Marčenko napisao je na telegramu da je grad bio meta intenzivnog raketnog napada. Pogođen je objekat energetske infrastrukture usled čega je počelo isključenje struje.
Gubernator Harkovske oblasti Oleg Sinegubov napisao je na telegramu da su napadi izvedeni u regionu i Harkovu, a mete su bili kritični infrastrukturni objekti. Gradonačelnik Harkova Igor Terehov rekao je da u nekim delovima grada postoje problemi sa strujom.
Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko napisao je na Telegramu da su eksplozije odjeknule u prestonici Ukrajine. Na mrežama je objavljen snimak kako gori najveća termoelektrana u Kijevu.
Eksplozije su odjeknule i u Sumskoj i Vinickoj oblasti.
Kako javlja televizija "5.ua", zvuci detonacija su se čule i u Krivom Rogu, Lavovskoj i Ivano-Frankovskoj oblasti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala