- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Strani agenti kao u SAD: Republika Srpska upućuje jasnu poruku Zapadu - odgovor neće izostati

© Sputnik / Branko MaksimovićBanjaluka
Banjaluka - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2023
Pratite nas
Najava predsednika RS Milorada Dodika da će predložiti zakon koji će NVO koje se finansiraju iz inostranstva tretirati kao strane agente svojevrsna je poruka Zapadu. Ova najava ukazuje na zapadno licemerje, čiji političari osuđuju takve zakone u Izraelu ili Gruziji, a sami ih uvode u svojim državama i štiti Srpsku od stranog mešanja.
Ovako najavu predsednika Republike Srpske komentariše politički analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić.

Zaštita od mešanja u politički proces

Prema Kesićevim rečima, kada se protive i osuđuju slične zakone van zapadnog kruga zemalja, zapadni političari pokazuju svoje licemerje.
„Oni imaju jedan pristup kada je u pitanju njihov uticaj u svetu, preko njihovih nevladinih organizacija, a drugi pristup imaju kada su u pitanju njihova javnost i njihove države“, ističe on.
Zbog toga je, dodaje Kesić, Dodikov predlog odličan, jer Zapadne zemlje čuvaju i štite svoj javni prostor i političke procese od mešanja sa strane, a sa druge strane, od drugih zemalja i vlada zahtevaju da im potpuno otvore svoj javni prostor kako bi njime manipulisali.
„Imali smo mešanje Zapadnih zemalja i na zadnjim izborima, a i od samog potpisivanja Dejtonskog sporazuma non stop imamo mešanje u izborni proces pogotovo preko takozvanog nevladinog sektora i takozvanih slobodnih medija“, konstatuje Kesić.

Iz Sarajeva i sa Zapada napadi i osude

Procena je našeg sagovornika da će Zapad na Dodikov predlog reagovati na isti način kao što reaguje na slične pokušaje u Izraelu i Gruziji – tražiće da se zakon ili ukine ili da se o njemu uopšte ne glasa.
Kesić objašnjava da zakon za kakav se zalaže Dodik postoji u Americi od tridesetih godina prošlog veka. Sada se na Zapadu usvaja nova generacija sličnih zakona koji su usmereni protiv Rusije i Kine.
„Meni je smešno kada vidim političare, pogotovo u Kongresu koji osuđuju Gruziju, a istovremeno su najveći zagovornici zabrane Sputnjika, Raša tudeja i tako dalje… i guraju nove zakone koje bi uvele još veće restrikcije sopstvenim građanima, gde bi im uskratili prava ako rade za strane medije ili rade za institucije koje finansiraju strane države“, komentariše Kesić.
Podsećamo, Dodik je najavio da će uskoro biti predložen zakon o delovanju nevladinih organizacija i sličnih udruženja u Republici Srpskoj koji će biti identičan američkom zakonu.

„SAD u svom zakonu strane nevladine organizacije ili one koje finansiraju stranci nazivaju stranim agentima na prostoru SAD“, rekao je Dodik i istakao da će biti preuzeta terminologija, a umesto SAD pisaće Republika Srpska.

Predsednik Srpske je posebno apostrofirao delovanje Fondacije Soroš, koja svoje balkansko sedište seli iz Tirane za Sarajevo. Nazvavši je rušilačkom organizacijom, Dodik je istakao da je ova fondacija neprihvatljiva za Republiku Srpsku, jer sprovodi, kako je rekao, rušilačke pohode u nizu država.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2023
REGION
Dodik: Inostrane NVO tretiraćemo isto kao Amerika - kao strane agente
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala