- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Republika Srpska ima neprikosnoveno pravo da se brani: Zajednička izjava vladajućih partija Srpske

© AP Photo / Radivoje PavicicSednica Skupštine Republike Srpske
Sednica Skupštine Republike Srpske - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2023
Pratite nas
Republika Srpska ima neprikosnoveno pravo da se brani i samostalno donosi odluke u svojim institucijama i na zajedničkom nivou iako je kao nikada do sada izložena napadima na njen ustavni poredak i Dejtonski sporazum kao garant opstanka cele BiH, navodi se u zajedničkoj izjavi lidera partija vladajuće koalicije u Srpskoj.
„Pretnje Srbima i Republici Srpskoj su sve učestalije i direktnije, a islamski velikodostojnici i neki važni predstavnici političkih partija su u više navrata uvredili Srbe kao narod, ali i njihovu veru i kulturu najpogrdnijim imenima. Nazivali su nas genocidašima, okotom, sektom, agresorima, fašistima“, navedeno je u zajedničkoj izjavi lidera SNSD-a, Socijalističke partije, Ujedinjene Srpske, DEMOS-a, NPS-a i NDP-a.

Niko nije osudio Kavazovićeve pozive na oružje

Oni su ocenili da je poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović nedavno čak poručio istomišljenicima da „moraju biti spremni da brane ovu zemlju i oružjem“, a da su na ove gnusne uvrede i bezbednosna ugrožavanja srpskog naroda i Srpske zapadne ambasade reagovale ćutnjom i bez osude takvog govora, te uz opravdavanja i osudu predsednika Srpske Milorada Dodika.
„Američka ambasada je u saopštenju pokušala da opravda „pravo na odbranu“ rečima – „u pravu je Kavazović. Ovi napadi dolaze iznutra od političkih lidera poput Dodika“ i „onda ne treba da čudi da nakon bezbrojnih verbalnih i drugih njegovih napada na BiH neki njeni građani veruju da može doći vreme kad će je braniti od njega“, navodi se u izjavi, gde se citiraju napadi na predsednika Srpske.
Partije vladajuće koalicije u Republici Srpskoj su osudile stavove Ambasade SAD u BiH, te ocenile da je riječ o ratnom huškanju koje ima podršku, a odaslano je preko islamskih lidera.

Licemeran alibi i američka podrška

„Licemeran alibi je pokušati da se predsednik Srpske stavi kao uzrok jer je evidentno da je on objekat nacionalne i verske mržnje preko kojeg pokušavaju da se uruše Republika i njene nadležnosti, te imovina. Srpska će odlučno i jedinstveno štititi svoju imovinu koja joj pripada po Ustavu, Dejtonskom sporazumu i u skladu sa evropskim konvencijama. Odluke nelegalnog visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH, u kojem odluke donose tri stranca i dva Bošnjaka, jesu nelegalne i nesprovodive, te politički motivisane. Grubi su obračun sa Srpskom“, ocenjeno je u zajedničkoj izjavi.
U tom dokumentu se navodi da se nakon zapaljivih izjava Kavazovića američki ambasador Majkl Marfi sastao sa reisom i naveo da mu je čast da priča o pomirenju i vladavini prava.
„I na kraju očekivano kaže da su obojica pozdravili odluku visokog predstavnika da suspenduje Zakon o imovini Srpske, te ponavlja stav SAD da je BiH vlasnik državne imovine. Nakon toga slede izjave Kavazovića o oružju. Jasno je da se radi o oružju protiv Srpske i njenih građana kao što je jasno da Republika ne spominje oružje protiv građana Federacije“, napominje se u izjavi.
Koaliciju, kako se navodi u izjavi, zabrinjava, da niko od bošnjačkih političara, sarajevskih medija i intelektualaca nije osudio navedeni govor mržnje.
„Mali je broj njih umanjio važnost takvih poruka, ali i jedan broj je čak i podržao govor mržnje i suštinski implicirane osvete prema Srpskoj“, ističe se u izjavi.

Neotuđivo pravo na odbranu i samostalne odluke

U dokumentu se podvlači da je neprikosnoveno i neotuđivo pravo Republike Srpske da se brani i samostalno donosi odluke u svojim institucijama i na zajedničkom nivou.
„Korištenje mehanizma zaštite putem odluka Narodne skupštine, entitetskog ili glasanja u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH neotuđivo je i neprikosnoveno pravo čije negiranje bi nas nateralo na donošenje odluka po opštim aktima povelje UN i evropskih konvencija. Ne želimo da u toj pravednoj borbi ugrozimo prava drugih naroda u BiH, njihovu bezbednost i teritoriju, te se zato uvek zalažemo za dijalog i očuvanje mira kao najveće vrednosti svih naroda i građana“, poručuju lideri vladajuće koalicije u izjavi.
U navedenom dokumentu se naglašava da će Republika Srpska svoju borbu za stabilnost i sigurnost i dalje zasnivati na Ustavu Srpske, Dejtonskom sporazumu, međunarodnom pravu i Povelji UN, kao i na Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.
Koalicionom sastanku u Palati Republike prisustvovali su danas u Banjaluci lider SNSD-a Milorad Dodik, poptredsednik te stranke Radovan Višković, predsednik SP Petar Đokić, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, DEMOS-a Nedeljko Čubrilović, NPS-a Darko Banjac i predstavnici NDP-a, prenosi RTRS.
Milorad Dodik  - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2023
REGION
Dodik odgovorio na Kavazovićeve pretnje oružjem
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala