- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Počinje Beogradski irski festival

© Foto : Aleksandra IgnjatovićPočinje Beogradski irski festival
Počinje Beogradski irski festival  - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2023
Pratite nas
Beogradski irski festival počinje u petak, 10. marta, otvaranjem izložbe fotografija Šejmusa Marfija „Praznina ruke“ u Ustanovi kulture „Parobrod“, koje je napravio sa čuvenom pevačicom PJ Harvi, tokom boravka na Kosovu, u Vašingtonu i Avganistanu.
„Praznina ruke“ predstavlja kombinaciju Marfijevih fotografija nastalih tokom dve decenije i poezije Harvijeve za vreme putovanja na Kosovo, u Avganistan i Vašington.
Marfi je ovu kreativnu saradnju predstavio u knjizi „Hollow In The Hand“ 2015. godine, dok je PJ Harvi svoje utiske prenela u deveti studijski album „The Hope Six Demollition Project“, objavljen 2016.
Izložba pruža nesvakidašnji uvid u njihov umetnički rad, kreativne procese i koncepte, a kroz preplitanje fotografije i poezije, prikazuje smisao ljudskog postojanja na raznim poljima, od onih koji se tiču svakodnevice i opstanka, pa sve do sfera sukoba.
„Drago mi je što mogu da najavim jedanaesto izdanje našeg festivala, koje slavi irsku i srpsku kulturu i naše evropsko nasleđe. Imamo zajedničke keltske korene i sličnu noviju istoriju, što čini naše ljude spontanim, specifičnim i punim života“, ističe Džaš Kaminski, direktor Beogradskog irskog festivala.
Filmski program u Jugoslovenskoj kinoteci počinje takođe 10. marta Marfijevim dokumentarnim ostvarenjem „Pas po imenu Novac“, koji je posvećen snimanju albuma PJ Harvi.
Na repartoaru će biti i film „Nothing Compares“ o kontroverznoj pevačici Šinejd Okoner, a gost Beograda će biti montažer Mik Mahon.
© Foto : Sputnjiku ustupili organizatori koncerta/Olga KuzmenkoDžon MekGlin
Džon MekGlin - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2023
Džon MekGlin
Organizatori su najavili i projekciju „The Quiet Girl“, prvi irski film nominovan za Oskara u kategoriji najbolji internacionalni film.
U okviru muzičkog dela programa 14. marta u Domu omladine Beograd koncert će održati braća Teofilović i irski duet „Quiet Man“.
Braća Teofilović će predstaviti svoj novi album „Element“, dok će njihovi gosti Džon MekGlin i Ričard Bojl, poznati po radu sa Riverdens projektom, izvesti neke od najpoznatijih irskih klasika.
Braća Teofilović - Sputnik Srbija, 1920, 20.02.2023
KULTURA
Braća Teofilović i „The Quiet Men“: Spoj tradicionalne srpske, irske i keltske muzike
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala