- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Kijev blokirao dogovor o zoni bezbednosti Zaporoške nuklearke, Gutereš pristrasan

© Sputnik / RIA NovostiZaporoška nuklearna elektrana
Zaporoška nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2023
Pratite nas
Bili smo blizu dogovora o zoni bezbednosti Zaporoške nuklearne elektrane, ali ga je Kijev blokirao, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.
On je naveo da je tokom nedavne posete Kijevu generalni sekretar UN Antonio Gutereš iz nekog razloga povezao pitanje produženja prehrambenog sporazuma sa potrebom, kako je rekao, demilitarizacije Zaporoške nuklearne elektrane.

„Niko, osim Ukrajine, nije govorio o nekoj vrsti demilitarizacije. Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi već nekoliko meseci promoviše dogovor da se Zaporoška nuklearka proglasi zonom nuklearne bezbednosti. Aktivno smo sarađivali sa generalnim direktorom IAEA. Dogovor je bio blizu, bili smo spremni da ga podržimo, ali ga je Kijev blokirao. A on upravo promoviše preduslove za ratne zarobljenike i demilitarizaciju Zaporoške nuklearke“, rekao je Lavrov.

Ministar inostranih poslova Rusije je zaključio da mu je žao što je generalni sekretar UN stao na ukrajinsku stranu, iako bi glavno administrativno lice u Ujedinjenim nacijama, kao međunarodni zvaničnik, prema povelji UN, trebalo da ima neutralan stav.
Zaporoška atomska centrala pod kontrolom ruske vojske - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
IAEA o Zaporoškoj nuklearki: Po hitnom postupku stvoriti zonu bezbednosti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala