Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Lajčak u Prištini otkrio cilj poseta KiM i Beogradu: „U suprotnom, sporazum neće biti obavezujući“

© Sputnik / Lola ĐorđevićMiroslav Lajčak
Miroslav Lajčak  - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2023
Pratite nas
Predstavnik Evropske unije u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je posle sastanka sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da strane u dijalogu moraju da se dogovore o implementacionom aneksu, inače takzvani evropski plan neće biti obavezujući, prenose prištinski mediji.
On je rekao da je sa Kurtijem imao konstruktivan i veoma važan razgovor o tome kako Priština vidi pitanje implementacije evropskog plana.
Lajčak je naveo da je sastanak ispunio njegova očekivanja u vezi sa ovim aspektom i da on sada dobro razume kakva su očekivanja Priština.
„Moramo da se dogovorimo o sprovođenju. U suprotnom, sporazum neće biti obavezujući. Imali smo konstruktivan i veoma važan razgovor sa Kurtijem. Sastao sam se i sa predsednicom Vjosom Osmani. Glavna svrha ovog sastanka je da steknem uvid u to kako Kosovo vidi implementaciju. Ovaj sastanak je ispunio moja očekivanja u ovom kontekstu”, rekao je Lajčak.
On je najavio da će sa istim ciljem posetiti i Beograd.
Lajčak je rekao i da je poslednji sastanak u Briselu bio uspešan i da su se Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić saglasili da nema potrebe da se više razgovara o sadržaju evropskog plana.
"Tekst je već javan i svi znaju šta sadrži. Moramo da se dogovorimo kako da ga sprovedemo, da znamo koji su koraci, redosled i vremenski okviri. U suprotnom, to će biti samo politički dogovor, a ne formalni“, rekao je on.
Lajčak se tokom prvog dana dvodnevne posete Prištini sastao i sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani koja je kazala da aneks sporazuma treba da bude u duhu principa usvojenih u takozvanoj Skupštini Kosova, što bi, prema njenim rečima, "značilo očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta" navodne kosovske nezavisnosti.
On se prvog dana posete Prištini sastao i sa prvim potpredsednikom takozvane kosovske vlade Besnikom Bisljimijem, ali i ambasadorima zemalja Kvinte.
Za petak su zakazani sastanci sa predstavnicima opozicije u Prištini.
Anketa
Da li bi Srbija trebalo da prihvati zapadni plan za Kosovo?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala