Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Evropska komesarka iduće nedelje u Srbiji, obići će i granicu sa Mađarskom

© Sputnik / Lola ĐorđevićGranični prelaz
Granični prelaz - Sputnik Srbija, 1920, 09.03.2023
Pratite nas
Komesarka za unutrašnja pitanja Ilva Johanson najavila je da će iduće nedelje posetiti Srbiju i da će pre svega obići mađarsko-srpsku granicu gde je raspoređena policija EU Fronteks.
Johanson je rekla da je raspoređivanje Fronteksa deo prevencije protiv nelegalnih ulazaka migranata preko zapadno-balkanske rute.
“Na toj ruti broj ulazaka je smanjen za 44 odsto otkako smo počeli zajedničku akciju sa trećim zemljama na zapadno-balkanskoj ruti”, izjavila je ona nakon sastanka ministara za pravosuđe i unutrašnje poslove EU u Briselu.
Prema njenim rečima, 99 odsto svih migranata koji dolaze u EU dolaze legalno.
Dodaje da je tokom prošle godine u zemljama EU izdato 3 miliona dozvola za boravak, a 700.000 migranata je dobilo državlajnstvo u zemljama EU.
Napominje da je, međutim, prošle godine bilo i 330.000 neregularnih ulazaka, što je "značajan porast".
"Prošle godine smo imali million zahteva za azil, a postoji i veoma visoko sekundarno kretanje između država članica. Od svih zahteva za azil, 20 odsto dolazi od ljudi iz zemalja koje imaju bezvizni režim sa zemlama EU", rekla je Johanson i naglasila da 200.000 građana iz trećih zemalja koje imaju bezvizni režim dolaze u EU i traže azil.
To je, kako je rekla, "zloupotreba sistema" zbog čega je švedsko predsedništvo EU viznu politku stvavilo na agendu za ovu godinu.
“Zaista je kranje vreme da počne diskusija o ovoj temi. Ja sam spremna da počnem rad na stvaranju mehanizma za suspenziju vizne liberalizacije”, nvela je Johanson.
Švedska ministarka za migracije Marija Malmer Stenegard je najavila da EU počinje da radi na mehanizmu za suspenziju vizne liberalizacije i da su ministri danas otvorili temu za reviziju vizne politike Unije.
“EU ne sme zatvara oči pred činjenicom da odluke za ukidanje viza ponekad nose teške probleme, posebno tamo gde zakonodavstvo ne dozvoljava da se preuzmu odgovarajuće mere", poručila je ona.
Rekla je da je danas bilo reči o kriterijima za ukidanje viza kao i za procedure za suspenziju vizne liberalizacije u slučaju kada to može da donese ozbiljne posledice.
"Zaključila sam da postoji puna podrška kod zemalja članica za revidiranje mehanizma za suspenziju vizne liberalizacije”, izjavila je ministarka dodajući da EU mora da bude složna u rešavanju zloupotrebe vizne liberalizacije”, izjavila je ministarka.
Visoke zvaničnice nisu navele koje zemlje zloupotrebljavaju viznu liberalizaciju, ali su rekle da su dale zadatak Evropskoj komisiji da izradi predlog za uvođenje mehanizam suspenzije vizne liberalizacije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala