Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Priština ponovila koji je uslov za formiranje ZSO: „To se neće dogoditi, jer Srbija neće prihvatiti“

© Armend NIMANIParlament tzv. Kosova
Parlament tzv. Kosova - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2023
Pratite nas
Predsednik Skupštine privremenih institucija u Prištini izjavio je da Zajednicu srpskih opština treba formirati nakon što Srbija de fakto prizna nezavisnost tzv. Kosova kroz evropski predlog, prenosi Demokracija.
Konjufca smatra da SAD insistiraju na formiranju Zajednice srpskih opština kako bi ubedile Srbiju da potpiše sporazum.
„Ono što je za Kosovo dozvoljeno, može biti samo neka apstraktna šteta. Dakle, mi pokušavamo da Kosovo, kroz obećanje i uputstvo Ustavnog suda, dobije de fakto priznanje. To se neće dogoditi jer Srbija neće prihvatiti“, izjavio je Konjufca.
Prema njegovim rečima, tzv. Kosovo zapadnim silama pokušava da predstavi tri principa na kojima je došlo do zaključka da je formiranje ZSO onakve kakvu Srbija traži nemoguće.
„Ne pokušavamo da izbegnemo ZSO, trudimo se da pokažemo da to udruženje ima dve dimenzije, prva je iz 2013. godine, a druga je sadržaj. Posle 2013. godine Ustavni sud je sve ovo odbacio, prvo etničko, drugo da je nosilac javne vlasti, treće da je trećestepena vlast. Objasnićemo ova tri principa i pozicionirati Kosovo u ta tri principa da pokažemo međunarodnoj zajednici da je ono što Srbija traži nemoguće“, rekao je on.
Konjufca je naveo da bi Srbija mogla da formira „forum srpskih opština“, kako bi se bavila problemima srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, preneo je Kosovo onlajn.
Zvaničnici iz Prištine više puta do sada su ponavljali da je uslov za formiranje ZSO priznanje nezavisnosti Kosova.
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2023
SRBIJA
Kurti otkrio zašto je prihvatio francusko-nemački predlog
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala