- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Otkrivena nova kometa: Približava se zemlji i zasijaće jače od svih

CC0 / Pixabay / Kometa
Kometa - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2023
Pratite nas
Naučnici su otkrili novu kometu S/2023 A3 u Sunčevom sistemu, a kako se bude približavala Suncu i Zemlji, mogla bi na noćnom nebu da zasija jače od mnogih nebeskih tela. Kometa će Suncu biti najbliža 28. septembra 2024, a Zemlji nekoliko nedelja kasnije - 13. oktobra.
Ako se ne raspadne u blizini Sunca, mogla bi na noćnom nebu iznad naše planete da postigne sjaj najsjajnijih zvezda, odnosno planeta u Sunčevom sistemu. Astronomi predviđaju da će prilikom perihela (kada će biti najbliža Suncu) imati sjaj magnitude 0,7.
Ovaj broj većini ljudi ne znači mnogo, jer ne stvara predstavu o sjaju komete, osim onima koji se bave astronomijom.
Magnituda (m) zvezde, planete ili drugog nebeskog tela je mera njihovog sjaja. Što je magnituda veća, to je objekat tamniji, odnosno slabijeg sjaja. Lestvica je logaritamska i tako definisana da je zvezda magnitude 1 tačno 100 puta svetlija od zvezde magnitude 6. Astronomi koriste dve različite definicije magnitude: prividnu i apsolutnu.
Prividna magnituda je sjaj objekta kakav se pojavljuje na noćnom nebu kada gledamo sa Zemlje, a zavisi o intrinzičnoj svetlosti objekta, njegove udaljenosti i slabljenju sjaja. Apsolutna magnituda opisuje intrinzičnu svetlost koju emituje objekat. Magnituda, na primer, zvezde Betelgez je oko 0,42, a Antaresa iznad 1.
Kada se S/2023 A3 najviše približi Zemlji, njena magnituda bi mogla da dostignečak zaslepljujućih - 0,2, što znači da bi mogao da budejedan od najsvetlijih objekata na noćnom nebu. Ako se tome dodaju efekti raspršenja svetlosti, gde prašina i led kometereflektuju svetlost Sunca, mogli bismo biti svedoci magnitude od -5, piše „Sajens alert“.
Osim ako je pre toga Sunce svojim žarom (i magnitudom od - 25) ne raskomada na deliće. Puni Mesec ima prividnu magnitudu - 13, sjajna Venera - 5, a Jupiter - 3.
Treba imati na umu da je sjaj kometa difuzniji od sjaja zvezda budući da se radi o objektu u pokretu koji (potencijalno) ima rep, a ne o jednom izvoru svetlosti. U slučaju da S/2023 A3 ostane čitava prilikom susreta sa Suncem, najbolje bi bilo da se posmatra u danima pre ili nakon 13. oktobra.
Astronomi su prvi put uočili S/2023 A3 9. januara 2023. sa opservatorije „Purpurna planina“ u Kini, a nakon toga su je 22. februara2023. „uhvatili“ stručnjaci koji barataju teleskopom Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System (ATLAS) u Južnoj Africi.
U svom imenu ima latinično slovo „S“ jer se radi o otvorenoj putanji (verovatno će pobeći Sunčevoj orbiti), 2023. označava godinu otkrića, a A3 pokazuje da se radi o trećem takvom otkriću u prvoj polovini januara (B je druga polovina januara, S je prva polovina februara itd.). Osim što je izrazito sjajna, ova kometa putuje i velikom brzinom – oko 290.664 kilometara na čas. Trenutno se nalazi između orbita Saturna i Jupitera.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala