- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Očekuje se važna odluka: I Fejsbuk i Instagram bi mogli da se ugase u Evropi

CC0 / / Prenos podataka – ilustracija
Prenos podataka – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2023
Pratite nas
Irski šef za privatnost Helen Dixon, koja vodi Povereništvo za zaštitu podataka (DPC) , rekla je za Politiko da će to telo "vrlo verovatno konačno presuditi poslednjem legalnom alatu *Fejsbuka za slanje ličnih podataka u SAD" pre nego što Evropska unija i Sjedinjene Države uspeju da dogovore novi sporazum o prenosu podataka.
DPC je u julu objavio nacrt odluke o suspenziji ovog pravnog instrumenta za prebacivanje podataka. Taj nacrt sada čeka odobrenje drugih regulatora privatnosti u Evropi i trebao bi biti dovršen do sredine maja.
Očekuje se da će zbog toga američki tehnološki gigant Meta (Aktivnosti „Meta“ - društvene mreže Fejsbuk i Instagram zabranjene su u Rusiji kao ekstremističke), koji je vlasnik Fejsbuka, ostati bez alata koji mu omogućava da legalno prebacuje lične podatke poput porodičnih fotografija i geolokacijskih podataka u Ameriku, koji su potrebni za funkcionisanje Fejsbuka.

Meta najavila da bi to moglo značiti gašenje Fejsbuka i Instragama

Iz Mete su ranije rekli da bi takva odluka mogla da znači kraj njenih usluga u Evropi, uključujući i Instagram.
"Ako Evropska komisija ne usvoji nikakvu odluku o primerenosti i ne budemo se mogli i dalje oslanjati na standardne ugovorne klauzule ili na druge alternativne načine prenosa podataka iz Evropske unije u Sjedinjene Države, verovatno u Evropi nećemo moći da ponudimo niz naših najznačajnijih proizvoda i usluga, uključujući Fejsbuk i Instagram.

Odluka do 14. aprila

Mreža nacionalnih tela za zaštitu podataka EU - Evropski odbor za zaštitu podataka treba da do 14. aprila odluči hoće li da potvrdi prethodnu irsku odluku o obustavi pravni alat koji uglavnom koriste kompanije, uključujući Metu za prenos ličnih podataka u SAD, izvan standardne ugovorne klauzule.
Glavni evropski regulator za Metu i druge velike tehnološke kompanije sa sedištem u Irskoj tada će imati još mesec dana da donese konačnu odluku.
U međuvremenu, Evropska komisija namerava da finalizuje potpuno novi sporazum o podacima s SAD-om prije maja, nakon što je Sud pravde EU poništio dva prethodna sporazuma s Amerikom zbog strahova od nadzora podataka, piše Politiko.

Šef irskog Povereništva za privatnost: Nećemo odustati

Šefica ključnog irskog tela za privatnost Helen Dixon rekla je da ne planiraju da odustanu od sprovođenja zakona EU o zaštiti podataka i privatnosti.
"Nastavićemo sa sprovođenjem mera koje smo zacrtali", rekla je u intervjuu.
Ona je navela da je neizvesno može li u ovim okolnostima Meta dobiti odgođenje odluke ako Irska nametne takvu odluku.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala