- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Objavljen izveštaj američkih obaveštajnih službi: Vašington brinu rusko-kineski odnosi

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin i Kineski lider Si Đinping
Predsednik Rusije Vladimir Putin i Kineski lider Si Đinping - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2023
Pratite nas
Peking će, uprkos sukobu u Ukrajini i prkoseći Vašingtonu, nastaviti diplomatske, odbrambene i ekonomske veze sa Moskvom, navodi se u objavljenom izveštaju američkih obaveštajnih službi.

U godišnjem izveštaju obaveštajnih službi Sjedinjenih Američkih Država, posvećenom glavnim pretnjama sa kojima se zemlja suočava, precizirano je da će, bez obzira na reakciju brojnih zemalja na specijalnu operaciju Rusije u Ukrajini, „Kina održati svoje diplomatske, odbrambene, ekonomske i tehnološke veze sa Rusijom kako bi nastavila da pokušava da provocira SAD“.

Prethodno je Kina objavila dokument od 12 tačaka u kojem detaljno iznosi svoj stav o rešavanju konflikta u Ukrajini, a kao najvažnija stavka navodi se momentalni prekid borbenih dejstava i prelazak na mirovne pregovore.
Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da Moskva visoko ceni nastojanja Kine da pruži doprinos rešavanju ukrajinskog sukoba mirnim putem, te da deli stavove Pekinga o ukrajinskoj krizi.

Ukrajinski sukob – događaj tektonskih razmera

Osim toga, u izveštaju američkih obaveštajnih službi ocenjuje se da bi pun efekat delimične mobilizacije sprovedene u Rusiji prošle jeseni mogao da se oseti na proleće-leto ove godine.
Direktorka nacionalne obaveštajne službe SAD Avril Hejns je danas pred Senatom iznela pretpostavku da bi bez uspostavljanja isporuka municije iz inostranstva i mobilizacije, Rusija mogla da odustane od ofanzivnih operacija u Ukrajini i da pređe na odbranu osvojenih teritorija.
Takođe je stavila do znanja da ne očekuje da će Rusija u tekućoj godini imati mogućnosti da zauzme „veliku teritoriju“.
U izveštaju se, pored toga, naglašava da je ukrajinski sukob postao događaj tektonskih razmera, koji preoblikuje odnose Rusije sa spoljnim svetom i nosi rizike bez presedana koji nisu viđeni tokom decenija vojne konfrontacije.
Takođe se konstatuje da Rusija, uprkos svim ograničenjima, u narednoj deceniji ostaje „značajan i sve manje predvidiv izazov za SAD u ključnim oblastima“.
Predsednik Rusije Vladimir Putin objavio je 21. septembra delimičnu mobilizaciju. Prema rečima ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua, mobilizacija je potrebna za kontrolu kontakt-linije duge hiljadu kilometara i oslobođenih teritorija u Ukrajini.

Ruski nuklearni arsenal – najmoćniji na svetu

U izveštaju je posvećena pažnja i ruskom nuklearnom arsenalu koji je nazvan najmoćnijim na svetu.
Prema procenama obaveštajnih službi SAD, Rusija modernizuje nuklearne rakete dugog dometa i podmorničke „sisteme isporuke“, proširuje i usavršava „opsežnu, raznoliku i modernu liniju nestrateških sistema“, sposobnih da nose kako nuklearne, tako i konvencionalne bojeve glave.
„Moskva smatra da joj ti sistemi omogućavaju da obuzda neprijatelje, kontroliše eskalaciju potencijalnih borbenih dejstava i suprotstavi se konvencionalnim snagama SAD i saveznika“, navodi se u izveštaju.
Ruski predsednik Vladimir Putin je 21. februara u obraćanju Federalnoj skupštini objavio da Rusija obustavlja učešće u Sporazumu o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja.
On je, takođe, upozorio da Moskva poseduje informaciju da neki ljudi u Vašingtonu razmatraju mogućnost testiranja nuklearnog oružja i ukazao da se to dešava kada se u SAD pravi nova nuklearna municija. U vezi sa tim, naložio je Ministarstvu odbrane i korporaciji „Rosatom“ da budu spremni za testiranje nuklearnog oružja, ukoliko Amerika to prva uradi.
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2023
Podkast
Ljubinka Milinčić: Tajne planova dveju velikih sila koje bi mogle da promene svet
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala