- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Jesmo li večni? Nova studija o tamnoj energiji menja sve što je do sada poznato

CC0 / Pixabay / Prenos energije iz svemira, ilustracija
Prenos energije iz svemira, ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2023
Pratite nas
Naučnici imaju nov pogled na teoriju velikog sažimanja nakon kojeg nastaje novi veliki prasak i počinje da postoji novi svemir. Prema najnovijoj studiji, tamna energija koja utiče na ubrzano širenje svemira, može povremeno da se “uključi i isključi”, što rezultira ili širenjem ili smanjenjem svemira što dovodi do cikličnih stvaranja i uništavanja univerzuma.
Tamna energija je hipotetička sila ili energija koja izaziva ubrzano širenje svemira. Za razliku od tamne materije koja je prisutna u vidljivom svemiru i ima uticaj na silu gravitacije koja utiče na kretanje zvezda i galaksija, tamna energija nije vidljiva i ne reaguje na elektromagnetsko zračenje ili sile gravitacije na način na koji to čini materija.
Postojanje tamne energije pojavilo se kao hipoteza nakon zapažanja koja ukazuju na to da se svemir ubrzano širi, što je suprotno očekivanom usporavanju širenja zbog međudelovanja gravitacije između svih tela u svemiru.
Jedno od mogućih objašnjenja za taj fenomen je prisutnost tamne energije koja deluje kao negativna sila gravitacija. Međutim, iako se smatra da tamna energija čini oko 70 odsto ukupne mase i energije u svemiru, njena priroda i sastav još nisu dovoljno poznati pa se nastavljaju istraživanja koja bi mogla da otkrije više o toj misterioznoj sili.
Stručnjaci napominju da bi tamna energija mogla biti ključ za razumevanje cikličkog svemira koji se uvek iznova skuplja i širi.
U novoj studiji, fizičari Moli Burkmar i Marko Bruni dali su nov pogled na teoriju velikog sažimanja nakon kojeg nastaje novi veliki prasak i počinje da postoji novi svemir.
Ideja o cikličkom svemiru nije nova, ali ono što je novo, je način na koji su ti fizičari pristupili problemu.
Naučnici veruje da se misteriozni oblik energije, za koji se smatra da je izrok stalnog i ubrzanog širenja svemira, može povremeno “uključiti i isključiti”, što rezultira ili širenjem ili smanjenjem svemira.
Ako je svemir prošao kroz beskonačan niz “odskoka”, tada bi tamna energija mogla da pokrene širenje do određene tačke, nakon čega bi se zaustavilo i počelo da skuplja.
Nakon što se dovoljno smanji, pokrenuće se još jedan veliki prasak, i tako se proces ponavlja.
Ako je to tačno, to bi značilo da možda jednostavno živimo u jednom ciklusu svemira i da će se on, kao i sve u njemu, stvarati i uništavati iznova i iznova, odnosno večno, prenosi portal Dnevno.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala