- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Direktno u mozak: Otkriven šokantni plan Američke komande za specijalne operacije

CC0 / Pixabay / Moždani udar - ilustracija
Moždani udar - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2023
Pratite nas
Američka komanda za specijalne operacije, odgovorna za neke od najtajnovitijih poduhvata u SAD, sprema se da sprovodi internet propagandu i kampanje obmane na mreži koristeći tzv. dipfejk, odnosno lažne video zapise, pokazali su dokumenti u koje je imao uvid istraživački portal "Intersept".
"Specijalne snage bi koristile lažne snimke da generišu poruke i utiču na operacije preko društvenih mreža“, navodi se u dokumentu.
U planu je takođe hakovanje uređaja povezanih na internet radi prisluškivanja kako bi se procenila podložnost stranog stanovništva propagandi.
Dok američka vlada zvanično upozorava na rizik od širenja dezinformacija putem dipfejka i radi na stvaranju alata za suprotstavljanje širenja laži, dokument Komande specijalnih operacija predstavlja primer bez presedana da jedna vlada planira da koristi veoma kontroverznu tehnologiju, piše "Intersept".
Ako se navedeni plan realizuje, korišćenje lažnih video snimaka i medija za širenje propagande i kampanja označiće novo poglavlje u informatičkom i psihološkom ratu uz fokus na korišćenju veštačke inteligencije.
Prema navedenom planu, komanda za specijalne operacije bi trebalo da uz pomoć treće strane, izradi tehnologiju potrebnu za generisanje dipfejkova.
„Kada je reč o dezinformacijama, Pentagon ne bi trebalo da se bori protiv vatre vatrom“, ocenjuje Kris Meserol, šef Inicijative za veštačku inteligenciju i nove tehnologije Instituta Brukings.

„U vreme kada je digitalna propaganda u globalnom porastu, SAD bi trebalo da učine sve što mogu da ojačaju demokratiju izgradnjom podrške za zajedničke ideje istine i stvarnosti. Dipfejk radi suprotno. Dovodeći u sumnju kredibilitet svih sadržaja i informacija, bilo stvarnih ili sintetičkih, na kraju narušava temelje same demokratije.”

Šta sve može dipfejk

Alat „dipfejk” pojavio se kao najveći izazov u borbi protiv širenja dezinformacija na društvenim mrežama.
Sa tim alatom, svako ispred kamere može da liči na koga želi. Dipfejk jednostavno skenira vaše lice i upoređuje karakteristike sa osobom čije lice želite da se pojavi umesto vašeg.
Najveća upotreba dipfejka je da se izjave političara izvlače iz konteksta. Mediji širom sveta vrlo često znaju da nasednu na ovakve lažne snimke ili fotografije, koje prvo postanu viralne na društvenim mrežama.
Kreatori ovih snimaka su toliko vešti i umešni da tačno i precizno montiraju glas da zvuči baš kao osoba koja je cilj zloupotrebe. Tehnologija je dostigla takav nivo da program može za samo nekoliko sekundi da izimitira bilo čiji glas.
Oponašanjem glasa, takav sadržaj deluje još stvarnije, što ljudima olakšava da poveruju u njega.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala