- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Borelj o medijskim objavama o diverzijama na gasovodima „Severni tok“: Ne treba se bojati istine

© AP Photo / Jean-Francois BadiasŠef evropske diplomatije Žozep Borelj
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2023
Pratite nas
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj je, odgovarajući na pitanje novinara da li bi curenje informacija u medijima o terorističkim aktima na gasovodima „Severni tok 1 i 2“ moglo da utiče na javno mnjenje u Evropi, a pre svega u Nemačkoj, u momentu kada se EU aktivno bavi mobilizacijom vojne pomoći Kijevu, poručio da se „ne treba bojati istine“.
„Što se tiče ‘Severnih tokova’, radi se o ozbiljnim pitanjima. Ali, nikada se ne treba bojati istine. Ja se ne plašim istine. Ali, mi sada isključivo govorimo o pretpostavkama“, istakao je on.
Prema Boreljovim rečima, u Švedskoj, Nemačkoj i Danskoj nastavlja se utvrđivanje preciznih okolnosti onog što se dogodilo na gasovodima.
„Dok su istrage u toku, ne možemo da donosimo zaključke“, rekao je on na konferenciji za medije u Stokholmu po završetku neformalnog sastanka šefova ministara odbrane EU, na kojoj je razmatrano povećanje vojne pomoći Ukrajini.
Prethodno je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za Sputnjik izjavio da su publikacije o eksplozijama na gasovodima „Severni tok“ i „Severni tok 2“ deo koordinisanog širenja dezinformacija u medijima.
Ranije je britanski list „Tajms" objavio da su zapadne obaveštajne agencije, nedelju dana nakon eksplozije, znale za ukrajinsku umešanost u sabotažu na gasovodima „Severni tok" i „Severni tok 2".
Nemački list „Cajt“ saopštio je da su nemački istražitelji identifikovali brod sa kojeg je izvršena diverzija na gasovodima „Severni tok“, te da tragovi vode ka kompaniji u vlasništvu Ukrajinaca.
Prvobitno je „Njujork tajms“, pozivajući se na izvore u američkoj administraciji, saopštio da su američki zvaničnici saopštili da nisu pronađeni nikakvi dokazi navodne umešanosti ruskih vlasti u napade na gasovode „Severni tok“, te da novi obaveštajni podaci daju osnova da se pretpostavi da neka proukrajinska grupa stoji iza napada na gasovode.
Anketa
Ko je po vama, na osnovu dostupnih podataka, odgovoran za dizanje u vazduh gasovoda Severni tok?
Gasovod Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2023
RUSIJA
Otkriveni novi detalji napada na Severni tok: Oglasio se i ministar odbrane Nemačke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala