Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Stigao vam je Jašari“: Novi metod Prištine kojim se zastrašuju Srbi na Kosovu i Metohiji /foto/

CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/Bdx / Memorijal Ademu Jašariju u Prekazu
Memorijal Ademu Jašariju u Prekazu - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2023
Pratite nas
Prištinske vlasti obeležavanjem svog praznika „Epopeje OVK”, na sve načine se trude da i Srbima i nealbancima na Kosovu i Metohiji nametnu svoje viđenje događaja koji su bili neposredni povod agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju 1999. godine.
Novi u nizu događaja je automatska poruka koja se šalje sa svih službenih mejlova koji imaju prefiks tzv. Republika Kosovo ili RKS.
Bilo koji službenik u kosovskim institucijama, ukoliko pošalje i-mejl sa neke od zvaničnih adresa, ne vidi logo tzv. Epopeje, ali će se taj logo automatski ažurirati i stajati na početku i-mejla osobi kojoj stigne.
© Sputnik / Teodor AnastasijevićPrištinske vlasti slave Adema Jašarija i u mejlovima koji se šalju sa službenih adresa
Prištinske vlasti slave Adema Jašarija i u mejlovima koji se šalju sa službenih adresa - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2023
Prištinske vlasti slave Adema Jašarija i u mejlovima koji se šalju sa službenih adresa
Simbol obeležavanja četvrt veka od događaja u Prekazama je za Albance ove godine broj „25“ u boji albanske zastave sa likovima trojice braće Jašari koji su poginuli u sukobima sa snagama redovne policije SRJ u martu 1998. godine.
Srpska lista je reagovala na ovaj automatski dodatak u porukama bez ikakvog obaveštenja. Predstavnici Srba ovakvo ponašanje institucija u Prištini vide kao nametanje nečega što Srbi ne prepoznaju kao istinu iz prošlosti.
„Ovo je još jedan vid institucionalnog pritiska i klasičan primer diskriminacije srpskog i ostalih naroda koji samo rade svoj posao, a kojima se ne dozvoljava da imaju svoj stav o događajima u prošlosti. Nažalost, ovaj logo kojim se veliča OVK i nasilno nameće albanska verzija događaja iz prošlosti, bio je podržan od strane i jednog Srbina koji je deo antisrpskog režima Aljbina Kurtija, od nelegalnog ministra Nenada Rašića“, dodaje se u saopštenju.
Istoričar Luka Jovanović iz Zvečana kaže za Sputnjik da je borba porodice Jašari bila uperena i prema Albancima te da su čitavo njihovo postajanje obeležile iredentističke ideje.
„Porodica Jašari iz Prekaza je još u doba SFRJ služila kao sinonim za iredentizam boreći se protiv sistema koji je simptomatično smetao samo njima, a ne i većini ostalih Albanaca na Kosovu i Metohiji. U prilog tome govore dve činjenice: prva, da Šaban, Hamza i Adem Jašari nikada iza sebe nisu mogli da stvore značajniji pokret i na svoju stranu pridobiju veći broj kosmetskih Albanaca. Druga, da su i sami Albanci neretko bili žrtve „oslobodilačke borbe“ porodice Jašari, koja je obuhvatala pljačke, silovanja i otmice njihovih sunarodnika. Jako je zanimljiv snimak koji postoji na Jutjubu u kom Hamza Jašari na čisto srpskom jeziku govori o svom neprijateljstvu prema Srbima kojih, po njegovim rečima, na prostoru Kosova i Metohije nikad nije bilo te se postavlja pitanje: gde je i od koga jedan takav čovek, skromnog obrazovanja, mogao da nauči tako dobro srpski jezik“, kaže Jovanović.
U okviru proslave tzv. „Epopeje OVK“ prištinske institucije obeležavaju 25 godina od akcije u Prekazu kada su specijalne antiterorističke jedinice MUP Srbije nakon trodnevnih borbi ubile vođu tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Adema Jašarija zajedno sa brojnim članovima porodice Jašari koji su odbili, nakon višednevnih poziva policije, da polože oružje i predaju se.
Kosovski Albanci Adema Jašarija i njegovu porodicu gledaju kao žrtvu koja je donela slobodu Kosovu i u skladu sa tim organizuju trodnevne manifestacije širom Kosova sa glavnim događajem u Prekazama gde je izgrađen memorijalni centar u znak sećanja na Adema Jašarija.
Grb  terorističke organizacije OVK - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2023
SRBIJA
Skandalozan potez Prištine: Nameću Srbima promociju OVK i njenih vođa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala