- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Prvi put posle više od 20 godina: Rusiji otkazali učešće na međunarodnoj energetskoj konferenciji

© AFP 2023 / MARK FELIXMeđunarodna energetska konferencija u Hjustonu
Međunarodna energetska konferencija u Hjustonu - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2023
Pratite nas
Organizatori međunarodne energetske konferencije CERAWeek u poslednjem trenutku su otkazali registraciju ruskih učesnika, rekao je za Sputnjik generalni konzul Rusije u Hjustonu Aleksandar Zaharov.

„Nažalost, mi ove godine ne učestvujemo – prvi put posle više od 20 godina. Štaviše, jasno su stavili do znanja da je prisustvo ruskih delegata na forumu nepoželjno“, rekao je Zaharov.

Kako je dodao, ovo je prvi put da predstavnici Rusije, koja je članica „Velike naftne trojke“, zvanično nisu pozvani na događaj. S tim u vezi postavlja se pitanje kako učesnici foruma mogu da diskutuju i analiziraju probleme svetske energetike bez jednog od najvećeg proizvođača i izvoznika energenata, ocenio je Zaharov.
On je podsetio da su lideri vodećih ruskih naftnih i gasnih kompanija – „Rosnjefta“, „Gasproma“, „Lukoila“ u različitim periodima uspešno govorili na konferenciji pred punom salom.
Organizatori konferencije nisu zvanično komentarisali to što ruski zvaničnici ove godine ne učestvuju na forumu.
CERAWeek je najveća i najautoritativnija međunarodna konferencija na kojoj se razgovara o energetskim pitanjima. Održava se svake godine u Hjustonu. Forum okuplja hiljade učesnika iz celog sveta, uključujući predstavnike različitih resora, industrijskih kompanija i stručne zajednice. Ove godine konferencija se održava od 6. do 10. marta. Glavna tema je „Navigacija turbulentnim svetom: energija, klima i bezbednost“. Primetna razlika u odnosu na prošlogodišnju formulaciju je udaljavanje od fokusa na inovacije ka bezbednosnim pitanjima.
Obraćanje Jensa Stoltenberga na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2023
SVET
Predsednik Minhenske konferencije zaključio: Zapad ima više strpljenja od Putina
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala