- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Neredi i suzavac na protestima u Gruziji zbog nacrta zakona, očekuje se obraćanje predsednice

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaNeredi na protestima ispred parlamenta u Tbilisiju
Neredi na protestima ispred parlamenta u Tbilisiju - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2023
Pratite nas
Tokom protesta demonstranata zbog usvajanja nacrta zakona o stranim agentima, ispred parlamenta u Tbilisiju povređeno je nekoliko pripadnika organa reda, a oštećeni su i policijska vozila i oprema, prenosi PR služba gruzijskog Ministarstva unutrašnjih poslova.
U saopštenju se navodi da su, uprkos mnogobrojnim upozorenjima, demonstranti nastavili nasilničko ponašanje i oglušili su se o instrukcije policije, nakon čega je ona upotrebila srazmernu silu.
U Tbilisiju su ispred zgrade parlementa, od jutra otpočeli protesti, čiji učesnici istupaju protiv usvajanja nacrta zakona o stranim agentima, koji je sinoć bio usvojen u prvom čitanju.
Nakon završetka glasanja, oko zgrade zakonodavnog organa stigle su specijalne jedinice koje do ovog trenutka rasteruju demonstrante suzavcem i vodenim topovima.
Administracije predsednice Gruzije Salome Zurabišvili saopštila je da je ona zbog protesta u Tbilisiju otkazala sve svoje sastanke u okviru radne posete Sjedinjenim Američkim Državama i sprema se da se obrati građanima zemlje.

Vašington prati situaciju u Gruziju

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs prokomentarisao je dešavanja u Tbilisiju rečima da gruzijska Vlada ne treba da ometa mirne demonstracije građane zbog zakona „O transparentnosti stranog uticaja“.

On je istakao da u Vašingtonu prate situaciju u Gruziju i poručio da su „SAD uz one koji mirno sprovode svoja prava na okupljanje i slobodu govora“.

Prajs je, pored toga, poručio da bi odgovorni za gušenje protesta u Gruziji mogli potpasti pod američke sankcije.

Imamo niz sredstava koji nam omogućavaju da bilo koji čovek u bilo kojoj zemlji odgovara zbog mešanja u sprovođenje onoga što predstavlja univerzalno ljudsko pravo, ocenio je Prajs na brifingu.

Prema njegovim rečima, usvajanje zakona „O transparentnosti stranog uticaja“ u Gruziji može da ugrozi partnerstvo Vašingtona i Tbilisija.
Prema njegovim rečima, usvajanje pomenutog zakona označilo bi korak u suprotnom smeru u pogledu evroatlantskih težnji te zemlje.
Zakon, ako bude usvojen, predviđa stvaranje registra organizacija i medija koji se finansiraju iz inostranstva.
Jedan broj poslanika smatra da ovaj zakon udaljava zemlju od EU.
Zasedanie parlamenta Яponii  - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2023
MULTIMEDIJA
Žestoka tuča u gruzijskom parlamentu: Ko je strani agent
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala