- Sputnik Srbija, 1920
MULTIMEDIJA
Kada slika govori više od hiljadu reči! Kroz Sputnjikove foto-galerije, infografike i drugi multimedijalni sadržaj sagledajte svet iz drugačije perspektive.

Nerazjašnjen fenomen: Ledeni prst smrti snimljen u okeanu /video/

© Foto : YouTube/Beauty Of Planet Earth, snimak sa ekranaPodvodni fenomen na Antarktiku
Podvodni fenomen na Antarktiku - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2023
Pratite nas
Prizori retkog prirodnog fenomena nedavno su snimljeni u vodama oko obala Antarktika. Isprva zadivljujuća slika, koja se brzo proširila društvenim mrežama, prikazuje zapravo smrtonosni fenomen nalik tornadu, samo pod vodom.
Reč je o takozvanom „ledenom prstu smrti“, poznatom i pod nazivom „ledeni stalaktit“ ili „ledenica smrti“. To je prirodna pojava koja nastaje kada slana morska voda „iscuri“ iz leda u more. Kada se to dogodi, postoji šansa da se u okeanu formira podvodni stalaktit, poznat kao „ledeni prst smrti“, preneo je „Gardijan“.
Može da naraste i do nekoliko metara dnevno. Kada dodirne morsko dno, širi se u sloj leda koji može da raste dovoljno brzo da prestigne morske zvezde, ježeve i druge životinje koje se sporo kreću. Potom ih guta i momentalno ledi.
Za ovu neobičnu pojavu zna se još od šezdesetih godina prošlog veka, ali je nastanak ledenog prsta prvi put snimljen 2011. godine. Međutim, detalji ovog fenomena još nisu u potpunosti razjašnjeni.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala