- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nemačka: Upoznati smo sa objavom „Njujork Tajmsa“ o novim informacijama o eksplozijama na gasovodima

© Foto : Nord Stream 2 / Axel SchmidtCevi gasovoda "Severni tok 2" u vodama Nemačke
Cevi gasovoda Severni tok 2 u vodama Nemačke - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2023
Pratite nas
Vlada Nemačke primila je k znanju objavu lista „Njujork Tajms“ da su u napade na gasovode „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ verovatno umešane proukrajinske grupe, rečeno je Sputnjiku u kabinetu ministara te zemlje.
Portparol Vlade takođe je istakao da se nemačko tužilaštvo bavi istragom ovog predmeta od početka oktobra 2022. godine i predstavlja nadležnu službu za ovaj slučaj.

„Pored toga, istraga o eksplozijama nastavlja se u Švedskoj i Danskoj pod okriljem njihovih vlasti. Pre nekoliko dana, Švedska, Danska i Nemačka informisale su Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da se istrage nastavljaju i da konačnog rezultata još nema“, dodali su u nemačkoj Vladi.

Prethodno je „Njujork tajms“, pozivajući se na izvore u američkoj administraciji objavio da su američki zvaničnici saopštili da nisu pronađeni nikakvi dokazi navodne umešanosti ruskih vlasti u napade na gasovode „Severni tok“. List navodi da novi obaveštajni podaci daju osnova da se pretpostavi da neka proukrajinska grupa stoji iza napada na gasovode.

Incident na gasovodima

Oštećenja na tri od četiri kraka gasovoda „Severni tok“ i „Severni tok 2“ otkrivena su 26. septembra prošle godine. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da je reč o ciljanoj diverziji. Operator „Severnog toka“, kompanija „Nord strim AG“, saopštio je da je na gasovodima pričinjena neviđena materijalna šteta i da je nemoguće oceniti kada će oni biti popravljeni.
Američki novinar Simor Herš je 8. feburara objavio tekst o svojoj istrazi eksplozija na gasnim magistralama „Severnog toka“. U članku Herš navodi da su američki ronioci tokom vojnih vežbi NATO-a „Baltops“ na leto 2022. godine pod cevovode „Severnog toka“ postavili eksploziv, koji su tri meseca kasnije aktivirali Norvežani.
Pentagon i Bela kuća su saopštili da SAD nemaju veze s tim, a Stejt department je pozvao da se veruje stavu Amerike.
Severni tok - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2023
SVET
Herša nasmejala objava „Njujork Tajmsa“ o novim podacima o eksplozijama na gasovodima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala